FOTO: Uklonjeno šatorsko naselje ispred OHR-a, roditelji se vraćaju u Konjević-Polje

Radiosarajevo.ba
FOTO: Uklonjeno šatorsko naselje ispred OHR-a, roditelji se vraćaju u Konjević-Polje
/ Foto: AA

Roditelji Bošnjačke djece iz Konjević-Polja danas napuštaju Sarajevo. 

Nakon skoro četiri mjeseca boravka u šatorskom naselju ispred  ispred zgrade Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini ( OHR ), roditelji djece su spakovali svoje stvari i odlaze. 

"Počelo je demontiranje opreme, pakujemo se. Ostaje da vratimo ovim ljudima koji su nam pomagali sve vrijeme stvari koje smo zadužili", potvrdio je za AA jedan od roditelja, Muhizin Omerović

Međutim, odlazak iz Sarajeva i okončanje protesta ispred OHR-a, kako je naglasio, ne znači i prestanak borbe roditelja stotinjak bošnjačkih učenika iz Konjević-Polja, gradića u bh. entitetu Republika Srpska, za njihova prava. A, na prvom mjestu je zahtjev da im se omogući nastava u okviru nacionalne grupe predmeta.

"Mi nastavljamo našu borbu kako pravnim putem tako i na sve druge načine koji su u skladu sa zakonima BiH. Mi već počinjemo da razmišljamo šta ćemo sljedeće školske godine ukoliko ne bude riješen naš problem", dodao je Omerović.

U međuvremenu, za 96 bošnjačke djece koja od 2. septembra nisu pohađala nastavu u područnoj školi Osnovne škole "Petar Kočić" u Konjević-Polju, prije dva dana počela je instruktivna nastava u improvizovanom školskom prostoru u Novoj Kasabi, nedaleko od Konjević-Polja.  Ova djeca će na kraju školske godine polagati razredni ispit u Osnovnoj školi "Vladislav Skarić" u Sarajevu, a instruktivnu nastavu im drže nastavnici iz Sarajeva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije