FOTO: U Sarajevu podijeljeno 3.176 bijelih traka u spomen na žrtve Prijedora

Radiosarajevo.ba
FOTO: U Sarajevu podijeljeno 3.176 bijelih traka u spomen na žrtve Prijedora
/ Foto: Anadolu Agency

U organizaciji pokreta "AntiDayton" danas je u centru Sarajeva obilježen 31. maj, Dan bijelih traka, dan sjećanja na civile stradale u Prijedoru i njegovoj okolini tokom rata u BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Aktivisti grupe su na ulicama Sarajeva od 50 metara platna prolaznicima podijelili 3.176 bijelih traka uz podsjećanje kako je građanima Prijedora, nesrbima, u maju 1992. godine putem radija naređeno da svoja tijela obilježe "bijelim trakama" te da na svojim domovima istaknu bijele čaršafe.

Jedna od aktivistkinja, Zvjezdana Hatak kazala je kako se u javnosti mora podići svijest o zločinima počinjenim u Prijedoru a na osnovu bijelih traka kojima su žrtve bile obilježene: “Građanka sam koja duboko suosjeća sa građanima Prijedora i današnjim žalosnim danom. Ovo je dan podsjećanja na sve nevino izgubljene živote u gradu Prijedoru, ali i cijeloj BiH za vrijeme agresije.”

Osnivač "AntiDayton" grupeNihad Aličković podsjetio je kako je u Prijedoru tokom proteklog rata stradalo 3.176 osoba od čega 102 djece i 258 žena. Prema njegovim riječima, ne smiju biti zaboravljeni ni protjerani kao ni 30.000 ljudi koji su prošli kroz prijedorske logore.

"Važno je obilježavati da bi građani znali o čemu se radi i da se nikad ne zaboravimo. Protiv zaborava se borimo ovim putem i odajemo počast žrtvama Prijedora", kazao je Aličković.

Dan bijelih traka danas se, pored Prijedora i Sarajeva, obilježava i u drugim brojnim gradovima BiH. Sjećanje na zločine nad nesrbima u Prijedoru 1992. godine obilježit će se i u Zagrebu, Beču..., piše Anadolu Agency.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije