FOTO: U Sarajevu obilježen Dan interkulturalnog dijaloga

Radiosarajevo.ba
FOTO: U Sarajevu obilježen Dan interkulturalnog dijaloga

Jučer je UG 'Interkulturni susreti u BiH' proslavilo Dan interkulturalnog dijaloga performansom ispred sarajevske Katedrale. Učesnici projekta InterCOOLa su u razgovoru sa prolaznicima promovisali ideju interkulturalizma i pojasnili značaj upoznavanja drugih kultura i tradicija. Poslana je jedinstvena poruka o ujedinjenosti mladih širom Bosne i Hercegovine kada je u pitanju njihova budućnost!

Biti cool u svom okruženju, mladi itekako znaju. No biti jednako ako ne i više cool–inovativan i aktivan građanin koji zajedno sa vršnjacima iz svog mjesta, ali i cijele BiH zajedno radi na stvaranju promjena i unaprijeđenju društva u kojem živimo--predstavlja pravi izazov. Stoga je projekt InterCOOL i osmišljen upravo kako bi mlade potakao na razmišljanje, kreativnost i ekspresivnost, a Dan interkulturalnog dijaloga kako bi se podsjetili na značaj kulturalnog bogatstva naše zemlje. 

U aprilu ove godine u Rostovu je održan prvi omladinski interetnički kamp koji je predstavljao drugu fazu projekta InterCOOL: Interkulturalno učenje kroz pet osjetila u organizaciji UG Interkulturni susreti u Bosni i Hercegovini - AFS organizacije u BiH i uz finansijsku podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH. Nakon kampa je njegovih 35 učesnika iz Kladnja, Bosanske Krupe, Žepča, Vlasenice, Šipova, Ključa i Glamoča realizovalo mini projekte u svojim lokalnim zajednicama koje su sami osmislili, te razvili uz podršku AFS volontera.

Projekt je ušao u svoju završnu fazu gdje se Sarajevu od 25. do 28. septembra ponovo okupljaju učesnici kampa, njihovi vršnjaci i AFS volonteri. Oko 48 učesnika projekta otkriva značaj međusobnog razumijevanja i interkulturalnog učenja u svrhu razvoja tolerancije, a kako bi nastavili razviljati i raditi na novim zajedničkim projektima.

Učesnici su pored performansa ispred Katedrale učestvovali u radionicama na temu aktivnog građanstva, te posjetiti i Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini kako bi se bolje upoznali sa njenim radom i aktivnostima.

Projekt InterCOOL ima za cilj promociju interkulturalnog učenja, razvoja tolerancije i saradnje među mladima različitih profila, nacionalnosti, etničke i vjerske pripadnosti, podržavajući razvoj novih vještina, aktivnog građanstva i volonterizma.

''Podržite viziju uklanjanja fiktivnih granica! Proširimo ideju interkulturalnog učenja, te podržimo mlade nosioce budućnosti ove zemlje kroz međusobno upoznavanje i zajednički rad. Budimo intercool!'', kažu organizatori.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije