FOTO: Tropske vrućine u BiH, Makedoniji i Srbiji, nevrijeme u Hrvatskoj

Radiosarajevo.ba
FOTO: Tropske vrućine u BiH, Makedoniji i Srbiji, nevrijeme u Hrvatskoj
/ FOTO: Anadolija

Tropske vrućine preovladavaju u većini zemalja u regiji, zbog čega je u BiH jučer, a danas u Makedoniji upaljen narandžasti meteoalarm, javlja Anadolu Agency (AA).

Proteklih nekoliko mjeseci građani BiH nisu mogli osjetiti pravo ljetno vrijeme, ali posljednjih nekoliko dana tropske vrućine su se vratile na ovo područje. Prave tropske vrućine vladaju danas u većem dijelu BiH, dok je u Krajini i sjeverozapadnim područjima ove zemlje pretežno oblačno.

Prema temperaturama izmjerenim u 14 sati, najtoplije je bilo u Čapljini gdje su izmjerena 34 stepena Celzija. U Mostaru, Srebrenici, Trebinju i Zenici su zabilježena 33, a u Goraždu, Neumu i Sarajevu 32 stepena Celzijusa.

Nakon vrućine dolazi nevrijeme

Prema prognozama Hidrometeorološkog zavoda Federacije BiH, danas se očekuje jače naoblačenje sa zapada koje će usloviti kišu, pljuskove i grmljavinu. Padavine se očekuju najprije u Krajini, a meteorolozi očekuju u drugoj polovini dana u većem dijelu Bosne pljuskove i grmljavine. U Hercegovini će i dalje preovladavati sunčano i toplo vrijeme, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom će biti između 27 i 33 stepeni Celzijusa, dok se na jugu Hercegovine očekuju temperature i do 35 stepeni.

Prema podacima Hidrometeorološkog zavoda Makedonije, u ovoj zemlji također preovladaju tropske vrućine. Očekuje se da će temperatura zraka u Makedoniji porasti i do 40 stepeni Celzijusa, te da će ostati tako do kraja sedmice. U subotu naveče doći će do zahlađenja i temperatura zraka past će za šest do osam stepeni Celzijusa u nedjelju.

U ovoj zemlji upaljen je narandžasti alarm, a Ministarstvo zdravstva upozorilo je građane da se zaštite. Prema uputama Ministarstva, građani ne bi trebali biti pod suncem u periodu između 11 i 17 sati, što je posebno opasno za djecu, starije i trudnice. Također, građanima je preporučeno da piju puno tečnosti, te da paze na prehrambene proizvode koji se lako kvare zbog velikih vrućina.

U Srbiji je danas također sunčano i toplo. Na sjeveru ove zemlje u poslijepodnevnim satima očekuje se naoblačenje uz kišu, pljuskove i grmljavinu. Maksimalna dnevna temperature kretat će se od 28 do 37 stepeni Celzijusa na jugoistoku Srbije. Sutra će u većem dijelu Srbije temperature zraka pasti, tako da će maksimalna temperatura biti 32 stepena.

U Crnoj Gori je vrijeme sunčano, a dnevna temperatura zraka kreće se između 27-37 stepeni Celzijusa. Najtoplije je u Podgorici i Ulcinju gdje je izmjerena temperatura od 34 stepena Celzijusa.

U Hrvatskoj narandžasti meteoalarm

Naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom spušta se sa zapada i sjeverozapada te sjevernog Jadrana, a proširit će se na veći dio zemlje. Za čitavo područje Hrvatske izdan je narandžasti meteoalarm zbog opasnosti od grmljavinskog nevremena i obilne kiše, osim za južni dio zemlje oko Knina, Splita i Dubrovnika za koji je izdano žuto upozorenje.

U Zagrebu kiša neprestano pada od ranih jutarnjih sati, a temperatura zraka u 11 sati spustila se na 16 stepeni Celzijusa. Meteorolozi najavljaju povremene pljuskove na većem dijelu sjevera zemlje za sutra, dok će se vrijeme poboljšati preko vikenda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije