FOTO. Štrajk radnika Hidrogradnje, traže smjenu Nikšića i Trhulja

Radiosarajevo.ba
FOTO. Štrajk radnika Hidrogradnje, traže smjenu Nikšića i Trhulja
/ FOTO: Radiosarajevo.ba

Vlada Federacije BiH nije ispoštovala nijedno obećanje iz sporazuma sa Sindikatom Hidrogradnje potpisanog 21. oktobra i to je razlog što su radnici odmrznuli generalni štrajk i danas dolaze pred zgradu Vlade u Sarajevu da traži ostavke federalnog premijera Nermina Nikšića i ministra energije, rudarstva i industrije Erdala Trhulja. 

Predsjednik Štrajkačkog odbora Hidrogradnje Selim Salamović kazao je za Avaz.ba jučer da su prinuđeni na ponovni protest jer vjeruju da je sporazum s Vladom bio samo privremeno 'gašenje vatre', a ne i stvarna namjera da im se pomogne. 

"Tražit ćemo ostavku Nikšića i Trhulja, jer su nas prevarili kao mnoge do sada, poput radnika Krivaje, Konjuha"... - kazao je Salamović.  

Munir Obralija je predložen kao kandidat za v. d. direktora kompanije, na sastanku održanom u petak s resornim ministrom Trhuljem. 

Obralija je, naime, zatražio još vremena za razmišljanje da li da uopće zasjedne u direktorsku fotelju, jer je situacija u kompaniji iznimno teška, radnici pitaju za plaće i doprinose, a računi firme su blokirani.

Krivične prijave

Vlada im, iako je obećala, nije pomogla u naplati prvih 1,6 miliona KM potraživanja, s kojima bi Obralija eventualno mogao početi sanaciju situacije u preduzeću. 

Štrajkači su najavili danas i krivične prijave protiv premijera Nikšića i ministra Trhulja.   

Predsjednik Nadzornog odbora Hidrogradnje Emir Felić u jučerašnjem saopćenju za javnost optužio je Sindikat da manipulira radnicima te da 'zbog bolesnih ambicija' kompaniju vodi ravno u stečaj. 

"Predsjednik Sindikata Redžep Tufekčić, koji je čak tri puta tužio firmu, putem ceduljica, koje su dostavljene SIPA-i, primio je više od 30.000 KM, poveo je radnike „Hidrogradnje“ u avanturu koja će, nažalost, samo rezultirati potpunim kolapsom i stečajem - tvrdi Felić. 

Tufekčić, opet, Felića krivi za sve što se događa u Hidrogradnji.

"Upravo nas je Felić za osam godina mandata doveo tu gdje jesmo. Neka priča šta hoće, traju te njegove optužbe od 2010. godine, kada smo ga prozvali za 130 miliona KM Hidrogradnjinih potraživanja, a koji su legli na njegov račun iz Njemačke i nikad ih nije proslijedio Hidrogradnji", uzvratio je Tufekčić na Felićeve optužbe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije