FOTO: Počeo sastanak SDA, HDZ-a i DF-a u zgradi Predsjedništva BiH

Radiosarajevo.ba
FOTO: Počeo sastanak SDA, HDZ-a i DF-a u zgradi Predsjedništva BiH
/ FOTO: Radiosarajevo.ba

Sastanak čelnika Stranke demokratske akcije (SDA), koalicije okupljene oko Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine i Demokratske fronte (DF), počeo je danas oko 14 sati u zgradi Predsjedništva BiH Sarajevu.

Učesnici sastanka ranije su najavili da bi danas trebalo biti upriličeno potpisivanje sporazuma između ova tri politička subjekta o programskim principima za uspostavu i djelovanje tijela vlasti u BiH u mandatnom periodu 2014-2018 godina.

Sporazum, između ostaloga, predviđa zajedničko djelovanje na poljima ekonomije, evropskih integracija, javnih finansija te provođenje odluka Ustavnog suda BiH i odluka ustavnih sudova entiteta, javlja Fena.

U sporazumu je navedeno i poglavlje koje se tiče zaštite prava boračke populacije u smislu otklanjanja nezakonitosti, ukoliko su one tokom revizije počinjene prema pripadnicima te populacije, zatim su tu izmjene Izbornog zakona, ali i pitanje zaštite nacionalnog identiteta.

Također, u sporazumu je usaglašena formulacija da se radi na omogućavanju informiranja na maternjem jeziku u okviru Javnog RTV servisa.

Sporazum bi trebao predstavljati opredjeljenje svih stranaka potpisnica za nastup u formiranju i djelovanju u vlasti od kantona do Vijeća ministara BiH. 

Prije početka sastanka učesnici nisu davali izjave medijima, ali je najavljeno da će pres-konferencija biti organizirana u 15 sati. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije