FOTO: Otvoren obnovljeni most u mjestu Uzinska kod Teslića

Radiosarajevo.ba
FOTO: Otvoren obnovljeni most u mjestu Uzinska kod Teslića

U mjestu Uzinska kod Teslića danas je ponovno otvoren most koji je bio potpuno uništen u majskim poplavama ove godine, a koji je obnovljen sredstvima Evropske unije i Općine Teslić, javlja Fena.

Sredstva izdvojena za obnovu ovog mosta iz EU Programa za oporavak od poplava iznose 38.431 KM kao i dodatnih 7.819 KM za radove na zaštiti obale i uređenju korita, dok je Općina Teslić učestvovala sa 25.000 KM. 

Most su službeno otvorili načelnik Općine Teslić, Milan Miličević i rukovodilac EU Programa za oporavak od poplava Edis Arifagić

Načelnik Miličević je zahvalio Evropskoj uniji i UNDP-u na podršci u otklanjanju posljedica od poplava koje su zadesile BiH i naglasio da rekonstrukcija mosta predstavlja ogromnu korist za stanovnike naselja Petkovići i drugih susjednih mjesta jer im je ovaj most jedina prava veza s ostatkom opštine. 

U sklopu EU Programa za oporavak od poplava obnovljen je i lokalni put za Rajševo, u vrijednosti od 18.679 KM, a radovi su obuhvatili izgradnju potpornog zida, rekonstrukciju puta i uređenje korita. 

"Od planiranih 100 lokalnih puteva i mostova, u sklopu ovog programa, do sad smo obnovili 23 infrastrukturna objekta, što uključuje mostove, objekte za vodosnabdijevanje, ceste i lokalne puteve. Obnova dodatna 33 objekta je u toku, a planirana je obnova još 18 objekata. Prema našim procjenama, minimalno 30 cesta i mostova će biti završeno do kraja ove godine", kazao je Edis Arifagić. 

EU Program za oporavak od poplava pokrenut je s ciljem da se omogući normalizacija životnih uslova u lokalnim zajednicama i osigura da pomoć stigne do najugroženijih nakon majskih poplava, a vrijednost cjelokupnog programa je 43,52 miliona eura, od čega je 42,24 miliona osigurala Evropska unija, saopćeno je iz UNDP-a u BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije