FOTO: Oko 150 osoba svakodnevno traži člansku kartu za Narodni dućan

Radiosarajevo.ba
FOTO: Oko 150 osoba svakodnevno traži člansku kartu za Narodni dućan
/ FOTO: Radiosarajevo.ba

Čak 14 hiljada građana Sarajeva članovi su Narodnog dućana za socijalno ugrožene kategorije stanovništva. Taj broj se konstantno povećava, jer dnevno i do 150 novih članova vadi svoje kartice, pomoću kojih mogu kupovati osnovne životne namirnice u ovim radnjama, potvrdio je za Radiosarajevo.ba Mesud Lakota, direktor Narodnog dućana.

Razgovarala: Hilma Unkić, Radiosarajevo.ba

Iako postoji velika potreba za ovakvom vrstom pomoći, u gradu postoje tek dva narodna dućana. Razlog za to Lakota vidi u činjenici da institucije koje bi trebalo da pomognu ideju to ne čine.

„Prošli period je bio veoma težak jer lokalna zajednica nije prepoznala ideju ili je problem ležao u nedostatku novca u budžetu. Nismo dobili neku malu podršku u smislu opreme ili adekvatnog prostora. Dosta općina je pokazalo interesovanje za otvaranje narodnih dućana i poslali su zahtjev, međutim, kada odemo i obiđemo te prostore koje oni nude, vidimo da se radi o prostorima koji nisu uslovni, prije svega, i negdje su na kraju naselja, te nisu dostupni većini korisnika.“

Lakota dodaje da narodni dućani mogu ispunjavati svoju svrhu samo ukoliko su na pogodnim lokacijama za sve korisnike. Ipak, ideja opstaje zahvaljujući onima koji su spremni pomoći drugima u svojoj zajednici.

„Do sada nemamo apsolutno nikakvu podršku što se tiče institucija sistema. Jednostavno, imamo pomoć dobrih ljudi koji su prepoznali našu ideju i upravo je to naša snaga“, kaže direktor Narodnog dućana.

Među ugroženim kategorijama stanovništva koje mogu koristiti usluge Narodnog dućana nalaze se penzioneri, nezaposleni, porodice s nedovoljnim primanjima, kao i studenti. Proces dobivanja članskih karata je jednostavan, uz odgovarajuću dokumentaciju.

„Članske karte se dobiju vrlo jednostavno. Penzioneri do 500 maraka donesu prethodni ček od penzije, nezaposleni potvrdu s nadležnog biroa. Imamo još jednu kategoriju koja je vrlo interesantna, odnosno ljude koji primaju neka sredstva do 500 maraka, a imaju tri ili četiri člana u porodici, te ne mogu zadovoljiti normalne potrebe – nemaju sredstva za ishranu, komunalije i slično, i njih primamo, s tim da donesu potvrdu da imaju primanja manja od 500 maraka. Primamo i studente ukoliko nemaju potvrdu da su im otac ili majka članovi narodnih dućana“, kaže Lakota.

Cijene u narodnim dućanima su 30 posto manje nego u ostalim radnjama, a osnovne životne namirnice mogu se kupiti po veoma povoljnim cijenama. Cijena hljeba iznosi 0.50 KM, a cijena mlijeka 1 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije