FOTO: Održana svečana akademija u Vijećnici

Radiosarajevo.ba
FOTO: Održana svečana akademija u Vijećnici
/ FOTO: AA

U holu sarajevske Vijećnice večeras je održana svečana akademija povodom Dana državnosti BiH, a koji su ovom prilikom organizovali Skupština Kantona Sarajevo, Gradsko vijeće Grada Sarajeva te općinska vijeća u Kantonu Sarajevo, javlja Anadolu Agency.

Svečani program započeo je intoniranjem državne himne BiH, nakon čega su prisutni mogli uživati u izvedbi mladog muzičara i najmlađeg kantautora u BiH Edina Talovića koji je otpjevao pjesmu Sarajevo, ljubavi moja.

Nakon toga, prisutnima se obratio gradonačelnik Grada Sarajeva Ivo Komšić koji je podsjetio kako je Dan državnosti BiH važan datum te kako se svečana akademija simbolično održava u zgradi Vijećnice koja je, kako je kazao, "nakon skoro dvije decenije obnove, ponovo zasjala u svom autentičnom raskošnom izdanju".

"Za BiH se ne može reći da je ikada bila pokorena, iako je bila pokoravana i uništavana. BiH je preživjela dva narodno-oslobodilačka rata, sedam neprijateljskih ofanziva i najteže oblike agresije i genocida. Preživjelo je i opstalo Sarajevo, postavši moralna prijestolnica i glavni grad evropskog i svjetskog antifašizma", kazao je Komšić te svim prisutnima čestitio Dan državnosti BiH.

O značaju današnjeg državnog praznika govorio je historičar prof. dr Tomislav Išek koji je, pored ostalog, kazao kako su delegati skupštine ZAVNOBiH-a u noći sa 25. na 26. novembar 1943. godine usvojili, kako je kazao, "političke odluke koje su otvorile put narodima da urede zemlju BiH koja će biti sigurna i ravnopravna".

"To su historijske činjenice. Ostalo je historija. Historijska je činjenica da je BiH svoje međunarodno pravo dobila u granicama ZAVNOBiH-a", istakao je Išek.

Nakon prigodnih obraćanja, prisutni su uživali u muzičkim izvedbama svjetski poznatih turskih pijanistica Ufuk i Bahar Dorduncu čiji je dolazak u BiH organizovala ambasada Republike Turske i njen ured za kulturu. Prema riječima organizatora, turske pijanistice dobitnice su brojnih muzičkih priznanja širom svijeta.

Večerašnjoj svečanosti prisustvovao je veliki broj zvanica, ambasador Republike Turske u BiH i mnogi drugi gosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije