FOTO: Kardinal Vinko Puljić održao Svetu misu u povodu blagdana Svih svetih

Radiosarajevo.ba
FOTO: Kardinal Vinko Puljić održao Svetu misu u povodu blagdana Svih svetih

Veliki broj vjernika okupio se danas na groblju sveti Josip u Sarajevu gdje je obilježen katolički blagdan Svih svetih misom koju je predvodio nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, javlja Anadolu Agency (AA).

Vjernici su obišli grobove svojih najmilijih, položili cvijeće i pomolili se za njihove duše.

Puljić je nakon čitanja evanđenja u obraćanju vjernicima podsjetio kako današnji blagdan ne stavlja naglasak samo na pokojnike već na one koji su živjeli na zemlji postigavši vječni cilj.

"Svako od nas nosi jednu želju, to je želja biti sretan. Znamo da na ovoj zemlji nema baš sreće, zemlja je škrta, ali čovjek bi htio biti trajno sretan. Trebamo otkriti smisao jer dolazeći na groblje čovjek je izazvan da traži smisao života", kazao je Puljić.

Svaki čovjek, kako je poručio, mora naći način kako da pronađe duha kojeg u sebi nosi da bi istinski ostvario sebe na zemlji nakon čega će zakoračiti - u vječni život.

"Da li je smisao samo leći u crnu zemlju? Dobro znamo da čovjek nije samo tijelo, iako je danas naglašeno i prenaglašeno tijelo. Stavlja se samo naglasak na tjelesno. Čovjek je postao karikatura jer je zaboravio da u njemu postoji ono duhovno", kazao je Puljić.

Blagdan Svih svetih obilježava se danas u crkvama misnim slavljima dok sutra, 2. novembra nastupa spomendan mrtvih - Dušni dan.

Svetkovina Svih svetih se obilježava od IV stoljeća, ali je tek 835. godine papa Grgur IV odredio da Katolička crkva svijeta obilježava u spomen na sve svete mučenike.

Pogledajte fotogaleriju. 

Pratite forum portala Radiosarajevo.ba - registrirajte se, komentirajte, predlažite teme!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije