FOTO: Centar Sarajeva, dan nakon protesta

Radiosarajevo.ba
FOTO: Centar Sarajeva, dan nakon protesta
/ Foto: AA

Nakon jučerašnjih dramatičnih događaja, na ulicama Sarajeva i drugih gradova Bosne i Hercegovine situacija je uglavnom stabilizirana i utvrđuju se počinjene štete u nasilju koje je kulminiralo tokom protesta,  javlja Anadolu Agency (AA).

Kako javlja reporter AA, požar na zgradi Vlade Kantona Sarajevo još uvijek tinja, a iz zgrade se diže dim. Na mjestu događaja su i vatrogasne ekipe, koje se bore da potpuno saniraju požar. U blizini oko zgrada institucija razbacane su stolice, fotelje i drugi namještaj, plazma televizori, kao i dokumenti.

Građani koje su zatekli na mjestu događaja bili su ogorčeni. Jedna žena je plakala. Pita se zašto se sve ovo trebalo desiti. Ulice Sarajeva jutros su uglavnom puste. Sarajlija koji je kazao da se zove Ivica rekao je da ovakve scene nije vidio ni u ratu, te da ga sve podsjeća na 1992.

''Ova zgrada u ratu nije potpuno stradala, a sad je zapaljena. Ovo nije način. Nije lako tim mladim ljudima, nikom u zemlji nije lako, nije ni nama. Ali ovim ništa ne možemo pomoći. Opet ćemo mi plaćati. Moja poruka mladima je da iziđu na ulice, ali da mirno protestiraju'', kazao je Ivica.

Zaposlenik administracije rekao je kako se zaposlenici na vrijeme sklonili na sigurno i da je većina važnije dokumentacije sklonjena na sigurno.

Jutros je ispred zgrade Predsjedništva BiH tužan prizor. Porazbijana su stakla na prvom i drugom, pa i trećem spratu zgrade starije od jednog stoljeća. Zapaljen je depo Arhiva BiH s vrijednim dokumentima. Ispred zgrade su papiri i kontejneri. Pored zgrade su ostaci policijskih vozila koji su zapaljeni. Porazbijani su prozori i na zgradi u kojoj je smješteno Ministarstvo vanjskih poslova BiH. Na cesti je staklo, ali i voda koja je ostala nakon gašenja objekta. Zgradu čuva policija i ne može joj se priči. Još uvijek niko ne raščišćava posljedice jučerašnjeg haosa u Sarajevu.

Nakon cjelodnevnih nereda i nasilja na ulicama Sarajeva, zatim Tuzle, Mostara, Bihaća, Zenice i drugih bh. gradova, situacija u Bosni i Hercegovini se sinoć smirila.

Tokom nereda zapaljene su zgrade Predsjedništva BiH, vlada Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog, Hercegovačko-neretvanskog i Kantona Sarajevo, zgrada Općine Zenica i zgrada pravsudnih institucija u Tuzli. U Mostaru su, također, zapaljene zgrade Skupštine HNK, Gradske uprave i Gradske vijećnice u Mostaru, sjedišta HDZBiH, lokalnog odbora SDA, kao i dvije privatne kuće i, navodno, još neki objekti.

Policija u Sarajevu uhapsila je sinoć veći broj osoba zbog učešća u neredima i  nasilja. Također, policija je u Mostaru uhapsila najmanje 30 osoba, uglavnom poznatih policiji. Kako je rekao portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Izudin Šarić, u Tuzli je  privedeno osam osoba. 

Premijeri Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona Sead Čaušević i Munib Husejnagić podnijeli su ostavke pod pritiskom protesta, premijer Vlade Unsko-sanskog kantona (USK) Hamdija Lipovača kazao je za AA da neće podnijeti ostavku. U prva dva dana demonstracija povrijeđeno je 47 lica u Tuzli. U Zenici je u petak privedeno 20 osoba, dok su 53 osobe povrijeđene. Među povrijeđenima je bilo 13 policajaca.

U sarajevske bolnice tokom protesta u glavnom gradu Bosne i Hercegovine primljene su 93 osobe, javlja AA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije