Forto: Ponudit ćemo Srbiji kompenzaciju u protuvrijednosti ove donacije, vaučeri...

5
Fena
Forto: Ponudit ćemo Srbiji kompenzaciju u protuvrijednosti ove donacije, vaučeri...
Fena / Edin Forto

Donacija od 10.000 vakcina iz Republike Srbije za Kanton Sarajevo dopremljena je u petak na Međunarodni aerodrom Sarajevo.

Donaciju je preuzeo premijer KS Edin Forto koji je izjavio da je riječ o AstraZeneca vakcinama čiju primjenu kroz zdravstveni sistem kantona očekuje u narednim danima.

Zahvalio je ministru zdravlja Srbije Zlatiboru Lončaru i Vladi Srbije na doniranih 20.000 doza vakcine, od kojih je danas isporučena prva polovina.

"Vlada KS će ponuditi građanima Srbije kompenzaciju u protuvrijednosti ove donacije, koja će vjerovatno biti u vidu vaučera za odsjedanje u našim hotelima na račun Vlade", rekao je Forto.

Lončar je istakao da koronavirus ne poznaje granice i da su svjesni da neće biti pobijeđen ako stanovništvo bude vakcinisano samo u određenoj zemlji a da problemi ostanu kod komšija.

"Iz tog razloga želimo maksimalno pomoći svima, posebno našim prijateljima i to je razlog za ovu donaciju", naveo je Lončar.

Preuzimanju donacije prisustvovao je i ministar zdravstva KS Haris Vranić koji je naglasio da je KS na sve načine pokušao kupiti vakcine, ali da u tome nisu uspjeli iz poznatih razloga.

Dodao je da su zdravstvene institucije spremne za početak masovne vakcinacije, te da se dosad za vakcinisanje prijavilo više od 58.000 građana u KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije