Forto odgovorio građanima: Kolika mu je plata, šta je s turističkim vaučerima...

11
Radiosarajevo.ba
Forto odgovorio građanima: Kolika mu je plata, šta je s turističkim vaučerima...
FOTO: Screenshot / Edin Forto

Prošle sedmice je premijer Vlade Kantona Sarajevo Edin Forto, uživo na Forumu odgovornosti odgovarao na pitanja građana i građanki Kantona Sarajevo povodom 100 dana rada Vlade Kantona Sarajevo.

Na pitanje da li smatra da plata premijera i njegovih kolega u Vladi KS - nije visoka u odnosu na realni sektor, Forto je odgovorio:

"Ako ministarske pozicije gledamo kao menadžerska mjesta i platu uzmemo kao mjeru odgovornosti za resurse i rezultate, onda možemo reći da su moja i ministarske plate adekvatne. Ovo stoji pod pretspostavkom da dobro radimo. S druge strane, imali smo ministre koji se kriju, ministre i vlade, koji krše zakone, zanemaruju cijele sektore i nanose više štete nego koristi. Ti članovi vlada su preplaćeni. Uvjeren sam da građani ne bi prigovarali na cijene rada na izvršnim funkcijama kada bi Vlade dobro radile. Imajući u vidu da vlade često ne rade dobro, pitanje visine plate je legitimno. Inače, moja plata je 3.500 KM, uključujući minuli rad i topli obrok", piše Lokalno.ba.

Mnogo reakcija u javnosti izazvalo je pitanje M:Tel-a za usluge mobilne telefonije u Vladi KS. Na pitanje zašto ne domaće, odgovorio je:

"Prvo, nisam izabrao nikoga, već je to uradila komisija stručne službe vlade. Kada bih birao ili preferirao bilo koga, to bi bilo protuzakonito. Kao neko ko je 12 godina radio u domaćoj firmi, koja je bila u stranom vlasništvu, moram vam pomoći da razdvojite šta znači domaća, a šta strana firma. Domaća firma je svaka firma koja posluje na području BiH, zapošljava domaću radnu snagu, plaća sve poreze i doprinose državi BiH. Da li je vlasnik iz Hrvatske, Srbije, SAD, EU je manje relevatntno. Strana firma je firma koja ima predstavništvo u BiH, ima par zaposlenih, često stranih državljana. Nadam se da vidite razliku".

Forto je govorio i o nedavnoj ideji da se državljanima Srbije omogućiti besplatan smještaj u Kantonu Sarajevo - u znak zahvalnosti za vakcine koje je ta zemlja donirala ovom gradu.

Kako je napomenuo, izdat će se vaučeri putem Turističke zajednice KS za odsjedanje u sarajevskim hotelima.

"Vaučere ćemo uručiti vladi Srbije do kraja maja. Vrijednost vaučera će biti približna vrijednosti vakcina koje smo dobili kao donaciju od Vlade Srbije. To je najmanje što možemo uraditi. Idealno, vaučere će koristiti zdravstveni radnici, koji su vakcinisali naše građane. To će biti naša preporuka Vladi Srbije", rekao je Forto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije