Forto i Minasi: Memorijal za pravednike koji su tokom rata pomagali svim građanima BiH

3
Radiosarajevo.ba
Forto i Minasi: Memorijal za pravednike koji su tokom rata pomagali svim građanima BiH
Foto: Press KS / Sastanak premijera Forte i ambasadora Italije u BiH Minasija

Memorijal za sve pravednike koji su tokom rata pomagali svim građanima u BiH, završetak izgradnje objekta u kojem će biti smješten Muzej savremene umjetnosti „Ars Aevi“, te uređenje fasada na zgradama bile su teme današnjeg sastanka premijera Kantona Sarajevo Edina Forte sa ambasadorom Italije u BiH Nicolom Minasijem.

Ambasador Minasi je istakao da Kanton Sarajevo treba imati jedan spomenik koji bi, po njegovim riječima, ukazao da su i umjetnici, pisci i brojni, možda vašim sugrađanima, nepoznati ljudi širom svijeta dali doprinos državi BiH tokom proteklog rata.

"Mnogo je onih koji su pratili ta strašna dešavanja i nije im bilo svejedno, vjerujte. Mislim da su zaslužili im se u Sarajevo, kao prijestolnici vaše države izgradi spomenik. To bi mogli uraditi svjetski priznati bosanskohercegovački umjetnici“, istakao je ambasador.

Dodao je i kako bi volio da se do juna, kada završava svoj mandat bude riješeno i pitanje Muzeja, jer ne bi volio otići, a da to nije završio.

Premijer Forto se složio sa prijedlogom ambasadora i rekao da će se odluka o izgradnji spomenika vrlo brzo naći na sjednici Vlade KS.

Ovom prilikom, ambasador je podržao hrabru odluku Vlade vezanu za predstojeći lockdown, zbog pogoršane epidemiološke situacije.

Ona će bez sumnje, po riječima ambasadora, izazvati negodovanja, ali će njeni efekti biti sigurno vidljivi.

"Svima je u interesu da iz ove teške situacije izađemo što prije, te učinimo sve da spasimo naše građane“, poručio je premijer.

Pozvao je ambasadora da se priključi sastanku „Prijatelja Sarajeva“, koji će se održati krajem marta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije