Forto: Gradnja Akademije scenskih umjetnosti bit će završena do kraja godine

O. Kavazović
Forto: Gradnja Akademije scenskih umjetnosti bit će završena do kraja godine

Akademija scenskih umjetnosti u Sarajevu gradi se već osam godina, a značajnijim izdvajanjem iz budžeta KS, projekat njene izgradnje bit će završen do kraja ove godine, kazao je danas premijier Kantona, Edin Forto.

"Akademija scenskih umjetnosti jedini je projekat na Balkanu koji prestavlja dobrobit  za kulturnu zajednicu, ali i će biti dostupan i prostor za predstave i društvene aktivnosti koje su potrebne mladima, i naš cilj je da ga završimo u ovoj godini", kazao je Forto.

Vlada KS danas je predstavila i druga dva projekta koja će biti realizirana u saradnji sa UNDP-om, a to su projekti utopljavanja i projekti jačanja finansijske kontrole javne potrošnje.

Projekti utopljavanja zgrada javnih ustanova koje su u vlasništvu KS bit će realizirani u saradnji Ministarstva prostornog uređenja KS i UNDP.  Ministar Damir FIlipović kazao je kako će Ministarstvo izdvojiti oko milion i po maraka, dok će UNDP izdvojiti 2,8 miliona KM.

"U maju očekujemo početak radova na 15 objekata, radi se o  objekti iz obrazovanja, medicine, prostorije MUP-a, objekti kulture kao što su Gerontološki centar, SARTR, BKC, četiri policijske stanice te dvije ambulante doma zdravlja" kazao je Filipović. 

Premijer Forto istakao je da one škole koje budu zahvaćene ovim projektima moraju pristati na to da smanje potrošnju energije za 20 posto.

Ministar Amel Kovačević istakao je kako će Ministarstvo finansija KS u saradnji sa UNDP-om da realizira projekat kontrole javne potrošnje i bolje upravljanje sredstvima iz budžeta.

" Želimo da mapiramo sve puteve,  i da postavimo kritične tačke plaćanja, brzinu koju želimo postići i adekvatne alate koji će kontrolirati sankcije. Imat ćemo vrlo utegnutu finansijsku disciplinu kada se radi o budžetskim sredstvima" kazao je Kovačević.

Edis Arifagić iz UNDP-a kazao je kako je njegovoj organizaciji drago što mogu učestvovati u ovakvim projektima.

"UNDP je partner vlasti u BiH ali i građana BiH. Ovo su projekti koji su dio jedne šire slike. Za nas je jako bitan projekat Akademije scenske umjetnosti zbog njegovog društvenog i kulturnog značaja", kazao je Arifagić.

Kazao je kako projekat energetske efikasnosti i utopljavanja zgrada ima više beneficija, kako za uljepšavanje tako i za smanjenje zagađenja.

"Utopljavanja zgrada radit će se u više faza, prvo će se raditi na fasadama, a potom i na prozorima kako bi se toplotna energija koja se distribuira, što efikasnije iskoristila." istakao je Arifagić.

Dodao je i da je za njih važan projekat finansijske kontrole jer, kako je rekao, BiH i Kanton Sarajevo nemaju problem sa manjkom sredstava nego sa netransparentnim trošenjem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije