Formiranje vlasti i reakcije HDZ-a

Radiosarajevo.ba
Formiranje vlasti i reakcije HDZ-a

Četiri stranke potpisnicime Platforme SDP-a kreću u formiranje zakonodavne i izvršne vlasti kako bi se izbjegao najgori scenarij. Bezakonje i ekonomska propast Federacije izazvane ucjenama dva HDZ-a, suština je njihovih saopštenja za javnost. Od OHR-a zahtijevaju da prestane biti pasivni posmatrač i da ostane dosljedan odluci iz 2001. godine, kada je riječ o uslovima pod kojima može biti formiran Dom naroda FBiH, prenosi FTV.  Podsjećamo, formiranje Predstavničkog doma je najavljeno za utorak, a Doma naroda FBiH za četvrtak.

Svi građani Bosne i Hercegovine postali su taoci neodgovorne i neustavne politike dva HDZ-a koji vrše višemjesečnu blokadu uspostave zakonodavne vlasti u Federaciji BiH, zajednički je stav četiri stranke okupljenie oko platforme SDP-a koje su se oglasile odvojenim saopćenjima za javnost.

Naime, u tri kantona u kojima dva HDZ-a imaju skupštinsku većinu ne dozvoljavaju izbor delegata za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH čime, prema navodima SDP-a, ispašta i državni nivo. Zbog toga odlučno sa potpisnicama Platforme kreću u formiranje vlasti. Iz SDA smatraju da zbog opstrukcija dva HDZ-a, Federaciji BiH nakon 31. marta prijeti finansijski i socijalni kolaps, što odgovorne političke stranke nikako ne bi smjele dopustiti. Nažalost, ni CIK BiH ni OHR nisu učinili ništa konkretno kako na deblokiranju procesa izbornih rezultata tako i u procesu uspostave vlasti BiH, stoji u saopćenju SDA.

Zakonski rok za konstituisanje Doma naroda Parlamenta Federacije BiH istekao je 3. marta ove godine, a sve zbog opstrukcija HDZ BiH, mišljenja su u HSP-u. U ovoj stranci podsjećaju kako su predstavnici Platforme, koja će uspostaviti vlast, nudili HDZ-u BiH dvije trećine hrvatskih pozicija, ali su oni to odbili i željeli stvoriti utisak u javnosti kako HSP BiH, te NSRzB ne zaslužuju dobiti ništa što se tiče tih pozicija, a s čime se u HSP-u BiH ne mogu složiti.

U Narodnoj stranci Radom za boljitak iskreno se nadaju da će lideri političkih stranaka u BiH smoći snage da u prvi plan stave interese ojađenih, osiromašenih i obespravljenih masa koji su ih birali, a ne svoje lične apetite. Bosna i Hercegovina i njeni građani hitno trebaju političko vodstvo sa jasno zacrtanom vizijom i metodama za vođenje svih oblasti u naredne četiri godine, a ne one koji će je i dalje gurati u propast i dužničko ropstvo, istakao je potpredsjednik ove stranke Jerko Ivanković Lijanović.

SDP ulazi u avanturu osuđenu na propast

Vrijeme je da predstavnici međunarodne zajednice, koji su članovi Savjeta za provođenje mira u BiH, reaguju na najave protivustavnog djelovanja SDP-a BiH i da stanu u kraj svakodnevnim nedomjerenim izjavama lidera ove partije Zlatka Lagumdžije, rekao je portparol HDZ-a BiH Mišo Relota.

"To što SDP želi da sazove sjednicu Doma naroda je protivzakonito i protivustavno. Centralna izborna komisija (CIK) BiH je više puta naglasila da želje SDP-a predstavljaju nelegitiman čin koji nema uporište u Ustavu i zakonu", rekao je Relota za sutrašnje izdanje "Glasa Srpske" i dodao da SDP na taj način ulazi u avanturu koja je unaprijed osuđena na propast.

Reagujući na saopštenje SDP-a BiH u kojem optužuju dva HDZ-a da vrše blokadu konstituisanja vlasti u FBiH i BiH, Relota je rekao da je sve što posljednjih mjeseci dolazi iz ove partije samo "lažno mazanje očiju javnosti".

On je naveo da SDP-a BiH i sateliti okupljeni oko njihove platforme žele grubo da izigraju legitimnu volju hrvatskog naroda i tako destabilizuju BiH.

Komentarišući optužbe SDP-a da se CIK stavila u službu blokiranja konstituisanja vlasti, jer je odbila da potvrdi mandate delegatima u Domu naroda Parlamenta FBiH dok on ne bude popunjen, član CIK-a Branko Petrić je rekao da ta institucija radi po Ustavu i zakonima.

"Naše odluke se donose na sjednicama. Na svaku odluku CIK-a se može žaliti sudu, a sve mimo toga je stvar pritisaka i mi se ne upuštamo u to i ne želimo da komentarišemo stranačka saopštenja", rekao je Petrić.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije