Formirana radna grupa koja bi trebala riješiti krizu u radu Vlade Federacije

Radiosarajevo.ba
Formirana radna grupa koja bi trebala riješiti krizu u radu Vlade Federacije

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, donijela Rješenje kojim je imenovala Radnu grupu za analizu rješenja iz Prijedloga prostorne osnove Prostornog plana područja posebnih obilježja od značaja za Federaciju BiH "Autocesta na koridoru Vc" za period od 2008. do 2028. godine.

Kako je saopćio Ured za informiranje Vlade Federacije BiH, radnu grupu, na čijem je čelu premijer FBiH Mustafa Mujezinović, čine dopremijeri Vjekoslav Bevanda i Gavrilo Grahovac, federalni ministri Salko Obhođaš, Nail Šećkanović, Damir Ljubić, Nevenko Herceg i Safet Omerović. U rad ove grupe će se, po potrebi, uključivati i drugi članovi Vlade FBiH, zatim ministar prometa i komunikacija BiH Rudo Vidović, te eksperti iz ove oblasti.

Radna grupa svoj posao treba da završi do 30. seprembra.

Prijedlog prostorne osnove Prostornog plana područja posebnih obilježja od značaja za Federaciju BiH "Autocesta na koridoru Vc" za period od 2008. do 2028. godine neće biti upućen u parlamentarnu proceduru do 30. septembra.

O stanju u Elektroprijenosu BiH


Vlada FBiH je na sjednici razmatrala Informaciju o problemima u radu i funkcioniranju "Elektroprijenosa BiH" a.d. Banja Luka kao jedinstvene kompanije u vlasništvu entiteta (FBiH 58,89 posto, a RS 41,11 posto dioničkog kapitala) za prijenos električne energije u BiH.

Smatrajući da je, za operativnost elektroprijenosnog sistema, kao i zaštitu interesa Federacije BiH u ovoj kompaniji, ugroženih stalnim opstrukcijama u radu njenih organa, neophodno poduzeti mjere,Vlada FBiH je danas donijela više zaključaka.

Od Upravnog odbora se traži produženje mandata članova Uprave, te imenovanje v.d. generalnog direktora na tri mjeseca i donošenje potrebih akata za raspisivanje javnog konkursa.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije dužno je da organizira sastanak predstavnika entitetskih vlada na kojem bi se raspravljalo o aktuelnoj situaciji u "Elektroprijenosu BiH" u cilju otklanjanja smetnji u funkcioniranju Upravnog odbora i Uprave.

Premijer FBiH će, u ime Vlade, zatražiti da se u rješavanje blokade u ovoj kompaniji uključi i visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH.

Vlada FBiH je za punomoćnika Federacije BiH u Skupštini dioničara "Elektroprijenosa BiH" ovlastila premijera FBiH Mustafu Mujezinovića kojeg će, u slučaju spriječenosti, mijenjati federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo.

O snabdijevanju prirodnim gasom i izmirenju duga

Federalna vlada je danas razmatrala Informaciju Federalnog ministarstva trgovine o planiranoj potrošnji i cijeni prirodnog gasa u FBiH za ovu i sljedeću godinu u kontekstu uvođenja nove takse za ovaj energent u cilju izmirenja duga Ruskoj Federaciji.

U Informaciji se navodi da se računa kako će, po osnovu posebne naknade u visini protivrijednosti u konvertibilnim markama od pet američkih dolara na hiljadu kubika isporučenog gasa, za dvije godine biti prikupljeno 3,98 miliona KM ili 2,63 miliona dolara, dok ukupan dug prema Ruskoj Federaciji za isporučeni plin na teritoriji BiH u ratnom periodu iznosi 104,8 miliona KM.

Ostaje otvoreno pitanje osiguranja i plaćanja razlike sredstava do ispunjenja propisane obaveze radi redovnog i sigurnog snabdijevanja gasom potrošača u Federaciji BiH.

Vlada je stoga zadužila Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije da, putem posebne interresorne radne grupe, sastavljene od predstavnika ovog, kao i Federalnog ministarstva trgovine i BH gasa, predloži rješenja o načinu i rokovima osiguranja preostalih sredstava neophodnih za izmirenje duga Ruskoj Federaciji.

Prijedloge bi trebalo pripremiti do kraja septembra, kako bi nakon razmatranja na Vladi FBiH, bili upućeni Parlamentu FBiH.

Nakon rasprave, Vlada FBiH dala je saglasnost Vijeću Ministara BiH da dug za isporučeni prirodni gas u periodu od 1991. do 1995. riješi putem prebijanja nespornog iznosa s potraživanjem koje država BiH ima prema Ruskoj Federaciji.

Sredstva preostala nakon prebijanja međusobnih dugovanja i potraživanja države Bosne i Hercegovine i Ruske Federacije treba podijeliti na Federaciju BiH i Republiku Srpsku.

Dio sredstava koji pripada Federaciji BiH će biti utrošen u razvojne projekte FBiH, saopćeno je iz Vlade Federacije.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije