Formirana komisija za slučaj 'Sejdić - Finci'

Radiosarajevo.ba
Formirana komisija za slučaj 'Sejdić - Finci'

Privremena zajednička komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić i Finci konstituisana je danas u Sarajevu, što je rezultat pregovora stranačkih lidera, koji se ipak nisu još uvijek dogovorili o Vijeću ministara.
 
Na konstitutivnoj sjednici izabrano je rukovodstvo Komisije, na čijem će čelu kao predsjedavajući biti Šefik Džaferović, njegova prva zamjenica je Borjana Krišto, dok je za drugog zamjenika izabran Krstan Simić.
 
Prema Džaferovićevim riječima, dogovoreno je da naredna sjednica Komisije bude u utorak, 18. oktobra, kada bi trebalo da bude dogovoren način njenog rada, a planirano je da radi i u srijedu i četvrtak iduće sedmice.
        
Džaferović je dodao da će Vijeće nacionalnih manjina biti pozivano na sjednice, a da će Komisija odlučiti o njihovom načinu učešća.
 
Podsjećajući na važnost i težinu zadatka koji je pred Komisijom, Krišto je najavila da će se zalagati da se uspostave principi na kojima će ovo tijelo raditi.
 
"Smatram da jedino tako možemo doći do rješenja", naglasila je Krišto.
 
Tok konstitutivne sjednice Komisije ulio je optimizam Simiću, koji je rekao da ima utisak da svi članovi Komisije žele ostvariti cilj zbog kojeg je ova komisija formirana.
 
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je 30. septembra zaključak o osnivanju komisije, koji je 11. oktobra usvojio i Predstavnički dom. U privremenoj komisiji učestvovaće predstavnici svih 13 parlamentarnih stranaka.
 
Zadatak Privremene komisije biće da, u skladu s presudom Evropskog suda za ljudska prava, pripremi prijedloge amandmana na Ustav BiH kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, te da ih posredstvom ovlaštenog predlagača dostavi u parlamentarnu proceduru.
 
Rok za pripremu prijedloga amandmana na Ustav BiH je 30. novembar, a za pripremu Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH 31. decembar.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije