Formiran centralni birački spisak za referendum 25. septembar u RS-u

Anadolija
Formiran centralni birački spisak za referendum 25. septembar u RS-u
Republička komisija za provođenje referenduma o Danu Republike Srpske uspjela je da napravi centralni glasački spisak za Republiku Srpsku.

Prema ovom spisku 1.219.399 građana ima pravo da se 25. septembra izjasni o pitanju: "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?".

Siniša Karan, predsjednik Komisije za sprovođenje referenduma o Danu RS, nakon sjednice Komisije istakao je da je pravljenje centralnog glasačkog spiska za RS bio nevjerovatan poduhvat za kratko vrijeme.

Podatke za centralni glasački spisak dostavio je veći broj institucija, među kojima u najvećoj mjeri Ministarstvo unutrašnjih poslova RS.

"Utvrdili smo i donijeli odluku o izvodu iz centralnog glasačkog spiska za RS. Na bazi toga, Komisija je utvrdila tačan broj glasačkog tijela za referendum. Glasačko tijelo iznosi 1.219.399 građana RS", rekao je Karan i dodao: "Sa današnjim danom možemo konstatovati da je kompletan glasački materijal potreban za provođenje referenduma kompletiran i upućen na štampanje obzirom da je Službeni glasnik RS potpisao ugovor sa Vladom RS o štampanju glasačkog materijala. Od 15. do 20. septembra slijedi distribucija glasačkog materijala u opštinske i gradske komisije što je u skladu sa planom aktivnosti koje smo utvrdili." 

On je istakao da članovi Komisije i dalje smatraju da Centralna izborna komisija BiH nije pravilno odlučila, kada su odbili da im dostave Centralni birački spisak, da nisu dobro protumačili Izborni zakon BiH.

"Smatramo da je Apelaciono vijeće napravilo ogromu pravnu grešku i našu žalbu proglasilo nedopuštenom i upravo na bazi te nedopuštenosti steklo se pravo i mi ćemo to ovih dana uraditi, poslaćemo apelaciju na Ustavni sud BiH na odluku Apelacionog vijeća suda BiH", rekao je Karan i dodao da je to "direktno kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima i slobodama".

Odgovarajući na pitanja novinara, Karan je istakao da će građani Brčko distrikta koji imaju državljanstvo RS glasati na dva mjesta, u Donjem Žabaru i na teritoriji opštine Bijeljina.

Kada je u pitanju inostranstvo, glasanje će biti moguće u predstavništvima RS uglavnom na nepotvrđenim glasačkim listićima, dok u SAD i u Grčkoj glasanje neće biti moguće zbog domaćeg zakonodavstva.

Komentarišući mogućnost da Ustavni sud BiH na sjednici u subotu prihvati zahtjev Narodne skupštine RS za reviziju svoje odluke, Karan je istakao da je Narodna skupština RS donijela odluku o održavanju referenduma i formiranju Komisije i samo ona može mogu donijeti drugačiju odluku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije