Fojnica: 16. godišnjica stradanja 12 međunarodnih dužnosnika

Radiosarajevo.ba
Fojnica: 16. godišnjica stradanja 12 međunarodnih dužnosnika

Na Prokoškom jezeru u blizini Fojnice danas je obilježeno 16 godina od helikopterske nesreće u kojoj je poginulo 12 međunarodnih dužnosnika, među njima i tadašnji zamjenik visokog predstavnika Gerd Wagner.

Na mjestu gdje se prije 16 godina dogodila  tragedija, visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko kazao je da kako vrijeme prolazi, raste i razlika između BiH kakvu su oni poznavali i zemlje koja danas postoji.

"Ali, iako je bez sumnje napravljen značajan napredak, vizija BiH kao prosperitetne i inkluzivne demokratije u srcu Evrope još nije provedena u djelo", kazao je Inzko danas na Prokoškom jezeru.

Naglasio je da dok su neki od lidera fokusirani na provođenje prevaziđenih politika koje su donijele samo bol narodu, građani BiH su spremni da prihvate savremenu politiku koja donosi sigurnost, prosperitet i evropsku integraciju.

"Vjerujem da ćemo poginulim odati počast - svakog dana i s najviše smisla, ako budemo promovirali njihovu viziju", zaključio je Inzko u prigodnom obraćanju, piše Fena.

Prisutnim se obratio i predsjednik Federacije BiH Živko Budimir koji je kazao da je došao i ove godine da oda počast pokojnim prijateljima na mjestu pogibije i prijateljima BiH koji su tragično izgubili svoje živote pokušavajući udahnuti život BiH.

Na današnji dan 1997. godine poginuli su: Leah Melnick, Charles Morpeth, Thomas Reinhardt, Jurgen Schauf i Gerd Wagner, Livio Beccaccio, Andrzej Buler, David Kriskovich, William Nesbitt, Marvin Padgett, Georg Stiebler i Peter Backes.

Sedam pripadnika bivše Misije UN-a u BiH i pet pripadnika OHR-a su tog dana planirali prisustvovati sastancima s domaćim vlastima u srednjoj i sjevernoj Bosni, a poginuli su kada se helikopter u kojem su putovali srušio zbog guste magle.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije