Foča: Sjećanje na zločine u logoru 'Partizan'

Radiosarajevo.ba
Foča: Sjećanje na zločine u logoru 'Partizan'

Udruženje "Žena-žrtva rata" obilježilo je danas 20 godina od ratnog zločina izvršenog nad Bošnjacima u Foči.
Obilježavanju 20 godina od ratnog zločina u Foči pristvovale su i Žene u crnom iz Beograda

U znak sjećanja na žrtve, članice Udruženja "Žena-žrtva rata", njih 60-ak, posjetile su područje nekadašnjeg zloglasnog logora Sportsku dvoranu "Partizan" gdje su položile cvijeće i proučile Fatihu. Nakon toga, članice Udruženja su se uputile pred zgradu KPD-oma Foča gdje su na isti način odale počast ubijenim.

„U periodu od 1992.-1995. godine izvršen je stravičan ratni zločin masovnog i sistematskog silovanja djevojčica, djevojaka i žena u logoru 'Partizan', a njihovi najrođeniji su odvođeni u KPD Foča a nekima se do danas gubi svaki trag“, kazala je u izjavi za agenciju Fena predsjednica Udruženja "Žena-žrtva rata" Bakira Hasečić.

Hasečić je kazala da je posjeta Foči prošla dobro u smislu sigurnosti, ali da je žrtvama bilo vrlo teško podnijeti povratak na mjesto zločina i podsjetiti se stravičnih slika koje su doživjeli oni ili članovi njihovih porodica. Članice Udruženja su tokom šetnje nosile veliki transparent na kojem su bila napisana imena logora u Foči gdje su bile zatočene i žene i muškarci, kao i fotografije i imena osuđenih ratnih zločinaca, javila je novinska agencija Fena.  

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije