Foča: Aktivisti preuzeli spomen-ploču, najavili ponovno postavljanje

Radiosarajevo.ba
Foča: Aktivisti preuzeli spomen-ploču, najavili ponovno postavljanje

Delegacija Inicijative "Jer me se tiče" preuzela je od fočanske Komunalne policije spomen-ploču žrtvama ratnih zločina na području Foče, koja je postavljena gerila-akcijom u tom gradu, u noći sa 25. na 26. oktobar. Spomen ploča je uklonjena u subotu, 26. oktobra 2013, zbog, kako je navedeno u saopštenju Komunalne policije Foča, "neposjedovanja dozvole za postavljanje memorijala."

Nakon preuzimanja, aktivisti Inicijative su se uputili u Opštinu Foča, kako bi zvanično predali zahtjev za postavljanje spomen-ploče u tom gradu. No, nakon višesatnog boravka u zgradi Opštine, te nakon sastanka sa predsjednikom Skupštine Opštine Foča, zahtjev, zbog "pravnih procedura" nije predat, a što će biti učinjeno u nekoliko narednih dana. 

"Spomen ploču smo preuzeli jer je, nakon zvaničnog zahtjeva Opštini, namjeravamo ponovo postaviti u ovom gradu. Sa akcijom postavljanja memorijala ćemo nastaviti širom BiH, kada već lokalne i ostale vlasti to ne žele uraditi. Birokratsko objašnjenje da nemamo dozvolu za postavljanje je samo još jedan u nizu izgovora koji vlasti širom ove zemlje koriste kako bi sakrili i izbjegli svoju odgovornost prema žrtvama ratnih zločina i njihovim porodicama, ma gdje oni bili", saopšteno je iz Inicijative "Jer me se tiče".

Iz Inicijative su još jednom podsjetili kako su sve ploče uklonjene u roku od nekoliko sati, te kako je to dokaz da "vlast u BiH funkcioniše kada je njihov sebični interes u pitanju", te su upitali nadležne "zbog čega onda, istom odlučnošću, ne priznaju zločine nad civilima svojih gradova i odaju im počast postavljanjem spomenika?" Dodali su i kako će po ploče otići i u Bugojno i Konjic.

Podsjećamo, spomen-ploče žrtvama ratnih zločina postavljene su u Bugojnu, Foči i Konjicu, a uklonjene su samo nekoliko sati nakon postavljanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije