Florence Hartmann savjetovala buduće novinare

Radiosarajevo.ba
Florence Hartmann savjetovala buduće novinare

Ako ste spremni na kompromis, ako želite lagodan život i ako nemate dubok osjećaj za (ne)pravdu, nemojte se baviti istraživačkim novinarstvom, rekla je danas studentima Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, budućim žurnalistima, Florence Hartmann, francuska novinarka i književnica, bivša glasnogovornica Haškog tribunala.

U predavanju „Istraživačko novinarstvo u eri savremenih komunikacija“, ona je na osnovu ličnog profesionalnog iskustva te iz ugla osnovnih postulata branše, rekla da je cilj te vrste žurnalizma, za razliku od konvencionalnog - promijeniti nešto u društvu, javila je novinska agencija Fena.

„Pritom su činjenice i samo činjenice stup na kojem mora počivati istražena tema, a draž  okončanog posla - čista novinarska savjest i prava priča koju čitalac nigdje drugo ne može naći“, rekla je Hartmann.

Hartmann je ukazala na opasnosti i zamke tog 'zanata' jer predani, istinoljubivi istraživač 'zaradi' mnogo neprijatelja, često veoma glasnih; za svaku svoju grešku može biti podvrgnut sudskoj i profesionalnoj kazni, ali može steći i mnogo više prijatelja, vidljivih i nevidljivih.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije