Finci: Neko je konačno rekao kako treba mijenjati naš Ustav

Radiosarajevo.ba
Finci: Neko je konačno rekao kako treba mijenjati naš Ustav


Evropski sud za ljudska prava u utorak je osudio BiH zbog diskriminatorskog odnosa prema Jevrejima i Romima pri izboru članova Predsjedništva BiH i Doma naroda Parlamenta BiH.

"Zabrana manjinama da učestvuju na izborima nema objektivno i razumno opravdanje, i zato je u suprotnosti s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, koja zabranjuje diskriminaciju, ocijenile su evropske sudije", javio je u utorak Radio Slobodna Evropa, a prenosi Fena.

Jevrej Jakob Finci i Rom Dervo Sejdić odvojeno su Sudu u Strasbourgu podnijeli prijave žaleći se da su kao pripadnici nacionalnih manjina u BiH diskriminirani u uživanju pasivnog biračkog prava, koje je zagarantovano Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Odredbe Ustava i Izbornog zakona BiH omogućavaju samo pripadnicima tri konstitutivna naroda, Srbima, Hrvatima i Bošnjacima da budu birani u Predsjedništvo i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Finci: "Neko je napokon rekao kako treba promijeniti naš Ustav"

U kratkom intervjuu za RadioSarajevo, gospodin Finci, ambasador BiH u Švicarskoj, kaže da je ovo važan trenutak za BiH.

RadioSarajevo: Gospodine Finci, kakvi su Vaši utisci u vezi objavljivanja odluke Suda u Strasbourgu?
Finci: U momentu kada sam podnio apelaciju Sudu za ljudska prava u Strasbourgu, bio sam uvjeren da će konačna odluka biti pozitivna, tj. u moju korist. Iako se ovaj predmet zove 'Sejdic i Finci protiv BiH', ja bih rekao da je ovaj predmet u korist Bosne i Hercegovine jer je napokon neko rekao kako treba promijeniti naš Ustav i na koji način ga treba uskladiti sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

RadioSarajevo: Kako komentirate trenutak u kojem je stigla takva odluka?
Finci: Odluka je došla u pravi čas jer imamo još dovoljno vremena da se Ustav i Izborni zakon usaglase sa Evropskom konvencijom, dovoljno prije raspisivanja izbora koji su najavljeni za oktobar 2010. godine.

Ovo za mene jeste satisfakcija, ali je isto tako i inicijalna kapisla da se napokon sa riječi pređe na djela - sa konstatacije da nam Ustav nije u skladu sa evropskim konvencijama, a niko ništa ne poduzima da se to promijeni.

Jednostavno, radi se o mogućnosti da svi građani ravnopravno participiraju u izbornoj utrci, bez obzira kojoj etničkoj grupi pripadaju, odnosno kako se deklarišu. Ovako ce dokazivanje pripadnosti, ako se ono i može dokazati, prestati da bude pitanje, kao i u svakoj normalnoj zemlji.

RadioSarajevo: Znači li Vaša inicijativa i apelacija koju ste podnijeli da imate ambicije da se kandidirate na narednim izborima?
Finci: O političkom angažmanu ćemo kad se promijene propisi. Ovo je tek prvi korak, a kad se promijeni Ustav i Izborni zakon, onda ćemo o tome pričati.

Vezano:
Šefik Džaferović: Presuda očekivana, Ustav se mora mijenjati
Ardian Adžanela - O "otpisanim" Bosancima


radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije