Film o 'Neđi od Ljubuškog' ipak prikazan

Radiosarajevo.ba
Film o 'Neđi od Ljubuškog' ipak prikazan


Udruge hrvatskih branitelja u Ljubuškom pokušale su zaustaviti prikazivanje dokumentarnog filma o Neđi Galiću, heroju koji je u ratu spašavao susjede druge nacionalnosti, u ovom hercegovačkom gradiću.

Ometali zainteresirane

Film Neđo od Ljubuškog ipak je sinoć prikazan u Ljubuškom, a pri ulazu u gradsku vijećnicu okupila se manja grupa demonstranata, pjevajući rodoljubive pjesme i noseći hrvatske zastave.

Ipak, zahvaljujući policiji, većih incidenata nije bilo, premda su demonstranti pokušavali ometati zainteresirane da uđu na projekciju.

Međutim i pored svega toga i prateće medijske kampanje sala je bila puna, a publika je reagovala emotivno na fim te odala priznanje ekipi filma, javlja Fena.

Kako kaže Svetlana Broz, autorica filma, samo je jedan gledalac imao primjedbe na iskaz sagovornika u filmu. Njemu je dana kopija filma i zamoljen je da napiše koji dio svjedočenja nije tačan.

Porodica gledala film

U publici je bila i porodica Neđe Galića koja živi u Ljubuškom i za koju je uz sva dešavanja sama projekcija bila izuzetno emotivan trenutak.

Film "Neđo od Ljubuškog" je dokument o Nedeljku Neđi Galiću (1949. -2010.), čovjeku koji se suprotstavio etničkom čišćenju Ljubuškog.

Galiću, koji je umro 17. oktobra 2010. godine, posthumno je dodijeljena nagrada "Duško Kondor" za građansku hrabrost.

Supruga Štefica Galić na primanju nagrade

Ovo je ludost, ovo je zločin

Neđo Galić, kako se navodi i u obrazloženju nagrade koja mu je postuhumno dodijeljena, gledajući progone i nepravdu činjenu pripadnicima drugih nacionalnih grupa u Ljubuškom 1993. godine, glasno se i javno pobunio riječima: "Ljudi, ovo je ludost, ovo je zločin, ovo ne možete raditi!"

Kada su posljednji prognani Bošnjaci napustili Ljubuški, odlučio je sa suprugom i troje maloljetne djece napustiti Ljubuški uz komentar: "Ja više ne bih mogao dignuti glavu od stida ako sad ostanem. Ne želim ostati s fašistima koji žele čistu naciju. Neka oni ostanu, neka žive sami, čisti".

Neđo Galić se u Ljubuški, gdje i sad živi njegova porodica, vratio nakon potpisivanja Vašingtonskog sporazuma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije