Fikret Grabovica: Nadam se da će Karadžić dobiti doživotnu presudu

O. Kavazović
Fikret Grabovica: Nadam se da će Karadžić dobiti doživotnu presudu
FOTO: Arhiv / Grabovica: Sud treba da postupi po svim dokazima

Ako Međunarodni sud u Haagu bude djelovao po svim dokazima, Karadžić bi trebao dobiti doživotnu robiju, kazao je za Radiosarajevo.ba Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece Sarajeva, u povodu izricanja konačne presude Radovanu Karadžiću koju je za sutra zakazalo Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove.

 Grabovica je naglasio kako je Karadžić za sve što je počinjeno 1990-tih godina jedan od glavnih aktera.

„Karadžić je onom čuvenom izjavom prije agresije na BiH, kada jer rekao 'Nemojte da odvedete BiH u pakao, a muslimanski narod možda u nestanak', potvrdio da je on bio dio scenarija i plana i jedan od glavnih nosilaca svega onoga što će se kasnije dešavati, zapravo realizacije projekta stvaranja velike Srbije“kazao je Grabovica.

Izrazio je bojazan da Karadžić neće dobiti maksimalnu kaznu koju zaslužuje i da će to biti neki kompromis.

"Međunarodna zajednica je mnogo šta kreirala i kreira i bojim se da će iz tog razloga žrtve biti uskraćene a pravda oštećena. Zapravo mislim, da će zbog žrtava, da bi na neki način zadovoljili kaznu, preinačiti u kaznu doživotnog zatvora, a da će izostati ova kaznena djela koja mu se stavljaju na teret"kazao je Grabovica.

Kazao je kako se nada da će Karadžiću biti potvrđena presuda za opsadu Sarajeva.

„Tokom opsade ubijeno je oko 1.600 djece. Da je neko slomio toliko olovaka, odgovarao bi za to, a kamoli za djecu. On je taj zločin isplanirao, koordinirao i naredio. Sve to rađeno je pod kontrolom UN-a, a samo mogu zamisliti šta bi bilo da njih nije bilo“ zaključuje Grabovica.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije