Fetva: Odlazak na Torabijeve seanse je grijeh

Radiosarajevo.ba
Fetva: Odlazak na Torabijeve seanse je grijeh


Vijeće za fetve Rijaseta Islamske zajednice u BiH, kao vrhovno tijelo IZ-e za donošenje pravnih odluka, održalo je u srijedu vanrednu sjednicu na kojoj se raspravljalo o nadriljekarstvu i isjceljiteljskim seansama Marokanca Mekija Torabija.

„Na temelju Časnoga Kur'ana i Sunneta Allahovog Poslanika, a.s., a nakon uvida u izjave nadriljekara-iscjelitelja Mekkija Turabija i načina na koji on vrši svoje iscjeliteljske seanse, Vijeće za fetve Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini zaključuje da se radi o neprihvatljivom djelovanju. Nadriljekarstvo je šerijatski zabranjeno (haram), odlazak nadriljekaru na iscjeliteljsku seansu je, također, šerijatski zabranjeno djelo kao i svaki vid pomoći, saradnje, promoviranja i promicanja takve i sličnih aktivnosti kojima se obmanjuju lahkovjerni ljudi, manipulirajući njihovim željama i potrebama“, stoji u saopštenju objavljenom na zvaničnoj stranici Rijaseta.

Ministarstvo: Torabi vara napaćeni narod

Temeljem gore donesene fetve, Vijeće za fetve jasno odredilo da je odlazak Mekiju Torabiju haram (strogo zabranjeno djelo).

„Prema saznanjima do kojih je došlo Vijeće za fetve Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, oni koji su išli na Turabijeve seanse nisu izliječeni i osjećaju se prevarenim. Prošlogodišnje Turabijeve seanse u Sarajevu narušile su ugled i nanijele moralnu štetu Bosni i Hercegovini jer je Mekki Turabi uzimao našu zemlju kao primjer uspjeha njegovog nadriljekarstva“, stoji u obrazloženju.

Vijeće za fetve Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini zahtijeva od nadležnih organa vlasti, medicinske struke i znanstvene javnosti da zaustave „obmanu i sramotu koja se nanosi našem društvu pojavom i djelovanjem nadriljekara Mekkija Turabija“.

Ova fetva sa rečenim zaključcima i zahtjevima ima se pročitati u svim džamijama u domovini i dijaspori sa u petak, 17. juna.

Svemogući Allahu, osnaži nas da budemo i ostanemo na Pravom putu!

Sveznajući Allahu, pouči nas da lijek tražimo i nađemo ga na način s kojim si Ti zadovoljan!

Milostivi Allahu, omili nam halal, a udalji nas od harama! Amin!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije