Fehim Škaljić predsjedavajući Zastupničkog doma

Radiosarajevo.ba
Fehim Škaljić predsjedavajući Zastupničkog doma

Na prijedlog klubova zastupnika, koji čine parlamentarnu većinu u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, danas je za predsjedavajućeg ovog doma izabran Fehim Škaljić iz Saveza za bolju budućnost (SBB BiH).
Ovom imenovanju prethodilo je razrješenje dosadašnjeg predsjedavajućeg i dopredsjedavajućeg Zastupničkog doma Denisa Zvizdića i Stanka Primorca

Za dopredsjedavajućeg iz reda hrvatskog naroda izabran je Tomo Vidović iz SDP-a BiH. Od 58 prisutnih zastupnika, njih 55 je glasalo za  smjenu Zvizdića, a za smjenu Stanka Primorca glasalo je 56 zastupnika.

Nakon ovoga očekuje se usvajanje zaključaka i odluka radi  otklanjanja prepreka u funkcioniranju vlastu u FBiH, objavila je novinska agencija Fena.

Smijeniti ministre koji podrivaju rad

Istovremeno su zastupnici, koji čine novu parlamentarnu većinu, danas zatražili od predsjednika i dopredsjednika FBiH Živka Budimira i Mirsada Kebe da podnesu ostavke i podrže demokratsku većinu. Marinko Čavara, šef Zastupničkog Kluba HDZBiH, kazao je da bi posebno trebao podnijeti ostavku predsjednik FBiH pošto je u više navrata prekršio svoje ovlasti. 

Zastupnici su, također, Vladi FBiH uputili zahtjev da Parlamentu FBiH hitno dostavi prijedloge za imenovanja iz nadležnosti Parlamenta, s obzirom na složenu i aktuelnu političku situaciju

Također, upućen je zahtjev premijeru Vlade FBiH Nerminu Nikšiću da predloži smjenu ministara u Federalnoj vladi koji opstruiraju njen rad. Tu se radi o smjeni ministara koji nisu dio nove parlamentarne većine.

Od Vlade je zatraženo i da u skladu sa svojim ovlastima pojača nadzor u ministarstvima, javnim preduzećima, institucijama, i poduzme određene mjere, jer kako je rekao Čavara, postoje određene devijacije u obnašanju dužnosti u institucijama, ministarstvima i sl. od predstavnika čije su stranke prethodno činile parlamentarnu većinu u FBiH.


 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije