Federalni zavod PIO odbio Vikićevo penzionisanje

Radiosarajevo.ba
Federalni zavod PIO odbio Vikićevo penzionisanje

Među 375.554 penzionera u Federaciji BiH, koji će u ponedjeljak dobiti svoju februarsku penziju, neće biti Dragana Vikića, bivišeg komandanta Specijalne jedinice Federalne uprave policije i jednog od heroja odbrane Sarajeva i BiH, prenosi Federalna.ba.

Naime, Federalni zavod za penzijsko invalidsko osiguranje odbio je penzionisanje Vikića, jer nisu stečeni uslovi za njegovo penzionisanje.

Podsjetimo, direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač odlučio krajem 2011. godine da samovoljno penzioniše ratnog heroja odbrane Sarajeva i komandanta specijalne jedinice FUP-a Dragana Vikića. Kolegij direktora Federalne uprave policije 22. decembra je donio zaključak po kome policijski službenik Dragan Vikić, komandant Specijalne policijske jedinice FUP-a, ispunjava uslove za donošenje rješenja o prestanku radnog odnosa u Federalnoj upravi policije, jer ima 41 godinu, pet mjeseci i sedam dana radnog staža.

Sedam institucija kojih se tiče ova problematika ustanovile su da uslovi za penzionisanje Dragana Vikića nisu ispunjeni, a među njima tu su i PIO, Vlada Federeacije...Vlada je u dva navrata konstatovala da Dragan Vikić ne ispunjava uslove za penzionisanje, a zaključak komisije koja je oformljena na obostrani prijedlog (Vlada i Lukač), bio je  da ne postoje osnovi za penzionisanje, ali je Lukač ovu odluku poništio.

Odbijanjem zahtjeva od strane PIO-a, odnosno rješenje kojim Vikić neće dobiti penziju potvrda je nezakonitog pokušaja Dragana Lukača da s prvim danom 2012. godine penzioniše Dragana Vikića.

Dragan Vikić rođen 8. oktobra 1955. godine, nekadašnji je sportista, pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova RBiH i nosilac Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva.

U najtežim danima koje je naš grad proživljavao, u herojskoj obrani Sarajeva, na čelu specijalnog odreda MUP-a BiH bio je upravo Dragan Vikić, za šta je zajedno sa svojom jedinicim dobio i najviša priznanja. Hrabro, dostojanstveno i istrajno, kako priliči herojima, Dragan Vikić je nosio zastavu prkosa, za šta su mu Sarajlije itekako zahvalne.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije