Federalni službenici i dalje u štrajku

Radiosarajevo.ba
Federalni službenici i dalje u štrajku

 

Štrajk upozorenja državnih službenika i namještenika u Federaciji BiH se nastavlja do daljnjeg, potvrdio je za portal Radiosarajevo.ba Vjekoslav Tomas, predsjednik Federalnog koordinacionog odbora Samostalnog sindikata državnih službenika.

On je kazao kako je prva runda pregovora između Vlade FBiH i Sindikata održana danas, ali da „sve i dalje stoji kako stoji“. Također, kako nam je Tomas otkrio, nastavak razgovora očekuje se u četvrtak.

Podsjećamo, u ponedjeljak je nekoliko hiljada državnih službenika i namještenika FBiH počelo štrajk upozorenja. Isti je planiran da traje sedam dana, ukoliko ranije ne dođe do dogovora sa Vladom. Službenici u ovom bh. entitetu nezadovoljni su zbog smanjenja osnovice za platu u ovoj godini; Vlada se morala odlučiti na ovaj korak kako bi nastavila pregovore o stand by aranžmanu sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Uposlenici Vlade, Parlamenta, ministarstava, javnih ustanova, agencija, zavoda i službi u Federaciji BiH će u ovoj sedmici svaki dan, od 10.00 do 12.00 sati, na dva sata prekidati svoj rad, ali će ostati u kancelarijama. Ranije preuzeti i neophodni poslovi obavljat će se i dalje.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije