Federalni ministri sa šefovima Svjetske banke

Radiosarajevo.ba
Federalni ministri sa šefovima Svjetske banke

Federalni ministar finansija Ante Krajina razgovarao je danas sa šefom misije Svjetske banke u BiH Markom Mantovanelijem i njegovim saradnicima o provedbi započetih reformi i o predstojećoj novoj strategiji za zemlju (2012. - 2015.). 

Sastanku su prisustvovali i ministar rada i socijalne politike, Vjekoslav Čamber i ministar za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata Zukan Helez.

Ministar Krajina je rekao da je dosadašnja saradnja sa Svjetskom bankom bila vrlo uspješna i da Vlada Federacije BiH ima opredjeljenje za još bolju i kvalitetniju saradnju. 

„Mi moramo razmišljati o manjku u proračunu i u narednom periodu ćemo učiniti sve što je potrebno kako bismo popravili prihodovnu stranu. Između ostalog, intenzivno ćemo raditi na boljoj i kvalitetnijoj naplati poreza“, rekao je ministar Krajina.
Šef misije Svjetske banke u BiH, Marko Mantovaneli je upoznao ministre o dosadašnjem angažmanu Svjetske banke u BiH i u FBiH i naglasio da Svjetska banka želi biti partner s ovom vladom. 

Akcent neće biti samo na fiskalnoj strani, nego će biti i na ublažavanju uticaja ekonomske krize na najugroženije slojeve stanovništva i poboljšanju sveukupne konkurentnosti ekonomije BiH. 

U tom kontekstu, Mantovaneli je istaknuo da će se prioritet dati nastavku budžetske podrške putem DPL2 (zajam za razvojne politike) operacija za podršku daljim reformama u socijalnom sektoru, kao i nastavku reformi penzionog i zdravstvenog sistema, a odobrenje sredstava za podršku budžetu će zavisiti od napretka u provođenju zakona koji su usvojeni u 2010. godini.

U BiH trenutno je aktivno 14 investicionih projekata koje finansira Svjetska banka u ukupnoj vrijednosti od 322,3 miliona USD, od čega je 18,3 miliona USD GEF grant sredstava - namijenjenih projektima zaštite okoliša, saopćeno je iz Federalnog ministarstva finansija.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije