Federalni fiskalni zakon će biti antirecesijski

Radiosarajevo.ba
Federalni fiskalni zakon će biti antirecesijski

Savjetnik federalnog ministra finansija Filip Ujević danas je ocijenio da će Nacrt zakona o fiskalnim sistemima, koji je jučer utvrdila Vlada FBiH, nakon što bude u formi zakona, biti dugoročni antirecesijski dokument koji će omogućiti da se prihodna strana budžeta uredi na kvalitetniji način, a poslovanje privrednih subjekata i potrošača postane legalnije.

- Ovim zakonom Federalno ministarstvo finansija završava fiskalnu reformu i ostao nam je još zakon o igrama na sreću koji je u izradi. Prije nepunu godinu dana usvojena su tri ključna zakona - o porezu na dohodak, dobiti i o doprinosima. Ovaj zakon zaokružuje taj proces fiskalne reforme i ima dva dijela. Jedan su fiskalni instrumenti, a drugi su tehnike, aparati i načini provođenja spomenutih zakona. Zakon o fiskalnim kasama, kako je često nazivan pri izradi, ili fiskalnim sistemima urađen je uz saradnju svih najvažnijih institucija FBiH, od Ministarstva finansija, Porezne uprave do Ministarstva pravosuđa i u njegovoj izradi korištena su svjetska iskustva - rekao je danas na konferenciji za novinare u Federalnom ministarstvu finansija u Sarajevu Ujević.

Novi zakon o fiskalnim sistemima, kako je kazao pomoćnik federalnog ministra finansija Hajrudin Hadžimehanović omogućit će praćenje ostvarivanja prihoda od direktnih i indirektnih poreza u FBiH, pojačat će finansijsku disciplinu poreznih obveznika i stvoriti pretpostavke za efikasnije prikupljanje javnih prihoda.

Midhat Arifović, direktor Porezne uprave FBiH, ocijenio je da će novi zakon o fiskalnim sistemima omogućiti da se stane ukraj velikom broju poreznih obveznika koji ne prikazuju sav ostvareni promet u gotovom novcu.

- Česta pojava u praksi jest da jedan broj vlasnika trgovačkih i uslužnih radnji, posebno ugostiteljskih objekata 'uredno' izdaju račune preko važećih registar kasa, ali na kraju dana to se stornira i stvarno realizirani promet prikaže u znatno manjem iznosu od ostvarenog - kazao je Arifović i dodao da taj problem može biti riješen zahvaljujući uvođenju fiskalnih kasa i prijenosu podataka do servera Porezne uprave FBiH.

Drugi jučer utvrđeni nacrt na Vladi FBiH- Nacrt zakona o izmjenama i dopunama zakona o Poreznoj upravi FBiH, po Hadžimehanovićevim riječima, podrazumijeva izmjene u smislu definiranja pojma 'javni prihodi', gdje je jasno definirano šta oni obuhvaćaju, a radi precizne nadležnosti Porezne uprave u vršenju kontrola.

U njemu je naglašeno da je Porezna uprava dužna dati podatke o svakom poreznom obvezniku nadležnim državnim organima u oblasti tužilaštva, policije i slično, a, između ostaloga, usklađen je i sa Zakonom o prekršaju i Zakona o jedinstvenom sistemu registracije, kontrole i naplate doprinosa.

Novi zakon o izmjenama Zakona igrama na sreću, kako ističe Hadžimehanović, pripremljen na osnovu inicijative Centara civilnih inicijativa već je u parlamentarnoj proceduri.

- Ovaj zakon je pripremljen tako da se dio dobiti Lutrije BiH uplaćen u budžet FBiH rasporedi odgovarajućim udruženjima putem nadležnih ministarstva. To znači da se od uplate Lutrije 50 posto uplati građanskim udruženjima - dodao je Hadžimehanović.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije