Federalne vlasti potrošile 11 miliona KM na ugovore o djelu

Radiosarajevo.ba
Federalne vlasti potrošile 11 miliona KM na ugovore o djelu

Federalne institucije potrošile su tokom tri godine 11 miliona maraka na ugovore o djelu. Najmanje 10% tih ugovora je potpisano sa zaposlenicima iz institucija.

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo

Federalne institucije potrošile su više od 11 miliona maraka na ugovore o djelu, pri čemu je najmanje 10 posto tih ugovora zaključeno sa zaposlenicima u federalnim institucijama. Ovo su podaci iz revizije učinka, koju su uradili federalni revizori. Oni su pronašli da je 57 federalnih institucija u periodu od 2010. do 2012. godine potpisalo 7.500 ugovora. Visina pojedinačnog ugovora iznosila je i do 5.000 KM.

Revizori su pronašli da se svake godine povećavaju izdaci po osnovu ugovora o djelu, iako je Federalni parlament 2009. donio Zakon o načinu ostvarivanja ušteda u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH), u kojem je definirano da će se smanjiti ovi izdaci. Zakon je donesen zbog obaveza prema MMF-u, odnosno zahtjeva iz stand-by aranžmana za smanjenje javne potrošnje.

Revizori su ugovore o djelu podijelili u dvije grupe. U prvoj su grupi ugovori koji se sklapaju s komisijama, radnim grupama i drugim tijelima zbog polaganja ispita ili izdavanja dozvola i rješenja. Prosječna vrijednost iznosa po ugovoru je oko 1.000 KM, a sredstava se osiguravaju uplatama fizičkih odnosno pravnih lica koja polažu ispite ili trebaju određena rješenja.

Članovi radnih tijela su najčešće predstavnici jedne ili više federalnih institucija, a ako nema stručnjaka za određene poslove, angažiraju se i vanjski suradnici. Na nivou Federacije nije regulirano koliko sredstava od uplata ostaje federalnoj instituciji za materijalne troškove kod izdavanja raznih odobrenja i dozvola. Također, ne postoje akti kojima je određeno koliko sredstava od uplate ostaje za pokrivanje troškova federalne institucije, već tu odluku donosi rukovodilac institucije koja je nadležna za formiranje tih komisija.

Foto: CIN

Druga grupa ugovora o djelu su oni koji su najvećim dijelom isplaćeni iz sredstva federalnog budžeta. To su tzv. komisijski ugovori, koje samostalno zaključuju rukovoditelji federalnih institucija i Vlada FBiH.

Revizori su pronašli da su 16 institucija, federalni Parlament, Predsjednik i dva potpredsjednika, federalna Vlada i 13 ministarstava potpisali oko 1.800 takvih ugovora o djelu i za to je izdvojeno 2,8 miliona maraka KM u trogodišnjem periodu. Iznos ugovora o djelu zavisio je od vrste poslova i po osobi se kretao od 100 do 5.000 KM po ugovoru.

Federalne institucije su za različite vrste poslova zaključivale ugovore o djelu. Najčešće su to ugovori za obavljanje poslova iz njihove nadležnosti ili za poslove koji su sistematizirani u njihovim pravilnicima o unutrašnjoj organizaciji, a ponekad i za obavljanje informatičkih usluga. Primjerice, devet federalnih institucija imalo je zaključene ugovore za obavljanje poslova vozača, koji su se produžavali svaki mjesec iz godine u godinu. Zatim, bilo je zaključenih ugovora i za obavljanje krečenja, čišćenja, ugostiteljskih i drugih zanatskih usluga.

Tim za reviziju je utvrdio da se ponekad u toku trajanja ugovora o djelu, raspisuju javni oglasi i provodi procedura za upošljavanje novih radnika. Po završetku te procedure, osobe s kojima su u prethodnom periodu zaključeni ugovori o djelu, najčešće zasnivaju radni odnos u tim institucijama.

Ukidanje dodatnog finansiranja zaposlenika u organima uprave u komisijama jedan je od zahtjeva građana koji su izašli na demonstracije u Bihaću. Demonstracije nezadovoljnih građana započele su prošlog tjedna u Tuzli i proširile se na nekolicinu gradova u BiH. Zbog protesta građana za sada su vlade iz četiri kantona podnijele ostavke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije