Federalna vlada usvojila program rada za ovu godinu

Radiosarajevo.ba
Federalna vlada usvojila program rada za ovu godinu
Program rada Vlade FBiH za 2011. godinu, usvojen na današnjoj sjednici u Mostaru, donosi se u trenutku kada se još ne zna kada će vlast na državnom nivou biti uspostavljena i ko će je činiti. 
 
U Programu rada Vlade FBiH za 2011. godinu, koji je zasnovan na Platformi koju su potpisale stranke koje čine parlamentarnu većinu, u kratkim crtama je prezentirana problematika u oblastima: okruženja, privatizacije, zapošljavanja, plaća, monetarno-kreditne i fiskalne politike, cijena i inflacije, robne razmjene s inozemstvom, stranih ulaganja, vanjskog duga, te ostvarenja i raspodjele bruto domaćeg proizvoda (GDP).
U 2010. godini Vlada FBiH usvojila je Strategiju razvoja Federacije Bosne i Hercegovine za period od 2010. do 2020. godine. 
 
Na nivou Bosne i Hercegovine, Vlada FBiH je podržala dva veoma važna strateška dokumenta: Strategija razvoja BiH 2010 - 2014. i Strategija socijalne uključenosti Bosne i Hercegovine za period 2010 - 2014. godine. Pored ovih dokumenata, kao osnova za izradu Programa rada Vlade FBiH za 2011. godinu korišteni su i Akcioni planovi Vlade FBiH za implementaciju navedenih strateških dokumenata i pojedinačni programi rada federalnih ministarstava.
 
Vlada FBiH će rad u 2011. godini temeljiti na svojim ustavnim i zakonskim nadležnostima. U skladu s tim, strateški pravci djelovanja Vlade biće usmjereni na reformu Ustava BiH, iniciranje i provođenje reformi usklađenih sa potrebama Bosne i Hercegovine na putu pridruživanja Evropskoj uniji (Euroatlantske integracije), intenziviranje privrednog razvoja u uslovima ekonomske krize i zaustavljanje negativnih trendova s fokusom na privatizaciju i restrukturiranje preduzeća, povećanje investicija, posebno direktnih stranih ulaganja i izvoza, uz povećanje konkurentnosti privrede, povećanje zaposlenosti, rasterećenje privrede, smanjenje stope sive ekonomije, povećanje životnog standarda i smanjenje siromaštva, jačanje unutrašnje društvene stabilnosti FBiH, što će se postići prvenstveno jačanjem demokratskih odnosa, vladavinom prava, građanskim i vjerskim slobodama, jednakošću i ravnopravnošću naroda i građana, jačanjem mehanizama sigurnosti i zaštite građana, jačanjem državnih institucija i povjerenja građana, zatim borbom protiv korupcije i kriminala, osiguranjem socijalnih prava, poticajima mladim generacijama i dr.
 
I pored izuzetno teških uslova privređivanja, procjena je da će ključni makroekonomski pokazatelji razvoja u 2011. godini imati tendenciju blagog rasta. Na ovakav zaključak navode programi, projekti i aktivnosti federalnih ministarstava koji su predviđeni da se realizuju u 2011. godini.
 
Programom rada Vlade FBiH za 2011. godinu su, na više od sto strana, precizno obuhvaćene planirane aktivnosti svih federalnih ministarstava, a dokument će biti upućen Parlamentu FBiH na usvajanje, saopšteno je nakon današnje sjednice Vlade FBiH.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije