Federalna vlada: 2.000.000 KM za zavode Drin, Pazarić, Bakovići, Ljubuški i Sarajevo

0
Radiosarajevo.ba
Federalna vlada: 2.000.000 KM za zavode Drin, Pazarić, Bakovići, Ljubuški i Sarajevo
Foto: Vlada FBiH / Za pet ustanova socijalne zaštite ukupno 2.000.000 KM

Vlada Federacije BiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, na današnjoj sjednici u Sarajevu usvojila Program utroška s kriterijima raspodjele sredstava ustanovama za zbrinjavanje na nivou Federacije BiH, utvrđenih ovogodišnjim Budžetom FBiH, u iznosu od 2.000.000 KM.

Ovaj iznos će, u skladu sa općim i posebnim kriterijima, biti raspodijeljen na ustanove socijalne zaštite čiji je osnivač Parlament Federacije BiH, odnosno Ustanovu iz djelokruga socijalne zaštite Ljubuški, Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Drin, Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Bakovići, Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, te Zavod za vaspitanje muške djece i omladine Sarajevo.

Svrha Programa je omogućavanje pružanja kvalitetnijih usługa smještaja i stručnog rada za 300 osoba koje borave i rade u ovim ustanovama i osiguranje neophodnih infrastrukturnih uslova boravka i rada. Cilj je i socijalno zbrinjavanje i osposobljavanje za samostalan život i rad prema preostalim sposobnostima i provođenje radne aktivnosti korisnika.

Nova atrakcija na Baščaršiji: Da li ste vidjeli "Sarajevski dijamant"?

Nova atrakcija na Baščaršiji: Da li ste vidjeli "Sarajevski dijamant"?

Ovo su nova rješenja za zavode Pazarić, Bakovići, Drin, Ljubuški i Sarajevo

Ovo su nova rješenja za zavode Pazarić, Bakovići, Drin, Ljubuški i Sarajevo

Među općim kriterijima za raspodjelu su opravdana sredstva koja je Federalno ministarstvo po ovom osnovu dodijelilo u prethodnom razdoblju, projektna dokumentacija s precizno utvrđenim očekivanim efektima i jasno definisanom i zatvorenom finansijskom konstrukcijom, odnosno obrazložena opravdanost investicije sa predračunom za nabavku opreme i materijalno- tehničkih sredstava.

Također, riječ je o kratkoročnim obavezama i razgraničenjima, te potraživanjima i razgraničenjima zaključno sa 31. decembrom 2021. godine, kao i stanje neraspoređene dobiti iz prethodnog perioda zaključno sa ovim datumom.

Posebni kriteriji za raspodjelu sredstava su sufinansiranje projektnih ili programskih aktivnosti iz vlastitih izvora u postotku ili iznosu utvrđenom petogodišnjim planom kapitalnih ulaganja (2022-2026) koje su usvojila upravna vijeća federalnih ustanova, broj osoba na čije će uslove boravka i rada direktno uticati planirane projektne aktivnosti, kao i pozitivno mišljenje Komisije za ocjenu opravdanosti predloženih projekata ili programa prema parametrima i kriterijima koji će posebno biti utvrđeni aktom o imenovanju ovog tijela.

Sredstva će biti raspodijeljena putem zvanične obavijesti navedenim federalnim ustanovama, a postupak ocjenjivanja ispunjavanja posebnih kriterija bit će provođen na osnovu bodovne šeme koju će sačiniti Federalno ministarstvo rada i socijalne politike. Ona će biti dostupna svim zainteresovanim podnosiocima prijave na način utvrđen putem zvanične obavijesti federalnim ustanovama.

Sredstva će biti dodijeljivana u tri kategorije: nabavka stalnih sredstava do maksimalnog iznosa od 100.000 KM, investicijska ulaganja u postojeće objekte do maksimalnog iznosa od 750.000 KM, te investicijska ulaganja u gradnju novih objekata do maksimalnog iznosa od 1.000.000 KM.

Pojedinačne odluke o dodjeli sredstava korisnicima donosi federalni ministar rada i socijalne politike. Korisnici su obavezni da ovom ministarstvu dostavljaju kvartalne izvještaje o utrošku sredstava i to najkasnije 15 dana nakon završetka kvartala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije