'Federaciju u propast vode i većina i manjina u Vladi'

Radiosarajevo.ba
'Federaciju u propast vode i većina i manjina u Vladi'

Ministri iz reda Socijaldemokratske partije
Bosne i Hercegovine (SDPBiH) jučer su napustili sjednicu Vlade Federacije BiH, revoltirani inicijativom o promjeni Poslovnika o radu Vlade, prema kojoj bi i dopredsjednici imali mogućnost da zakažu sjednicu Vlade.

Prijedlog su inicirali Narodna stranka radom za boljitak, Stranka demokratske akcije i Hrvatska stranka prava (HSP), a prijedlog je i usvojen, i to preglasavanjem, nakon čega su es-de-peovci napustili sjednicu. Riječ je o nastavku sukoba na relaciji SDA i SDP, i njihovih političkih satelita, a radi se o sljedećem: SDP-ov čovjek je na poziciji premijera - Nermin Nikšić, dok funkciju dopredsjednika ima Jerko Ivanković-Lijanović (Radom za boljitak – stranka koja se priklanja SDA). SDP ne želi sazivati sjednice, plan je smijeniti aktuelni saziv Vlade i formirati novi, no SDA i njihovi partneri imaju svoju agendu.

Reakcije danas, očekivano, oprečne su.

Komentirajući jučerašnju sjednicu Vlade FBiH i događanja na njoj, predsjednik FBiH Živko Budimir kazao je u izjavi za Fenu kako je njegov stav da izmjenama u Pravilniku Vlade FBiH ničim nije ugrožena pozicija predsjednika Vlade, odnosno da mu nisu oduzete ingerencije, ako on želi raditi. No, ako je planirao bilo kakve druge aktivnosti i blokadu Vlade, to mu je onemogućeno.

Premijer Nikšić ljutito je kazao kako su njegove ovlasti derogirane te je za Fenu poručio: „Ovo je svojevrsni puč u FBiH i mislim da je vrlo jasno da oni koji su to uradili moraju na sebe preuzeti odgovornost. Nemam namjeru do daljnjeg sazivati sjednicu.

Neko će morati da reagira, bilo pravosudni organi ili visoki predstavnik (koji je nedavno izjavio kako se nema namjeru miješati u krizu u FBiH, op.a.). Mi ćemo poduzeti sve zakonom dozvoljene radnje kako bismo zaštitili instituciju premijera jer ovdje nije riječ o meni, već o svim ostalim premijerima koji će doći.“


Nermin Nikšić

U SDA, pak, ne misle tako. Ismet Osmanović, šef poslaničkog kluba ove stranke u Predstavničkom domu federalne skupštine, izjavio je da izmjenama nije narušeno ni ukinuto nijedno ovlašćenje federalnog premijera Nermina Nikšića.

Premijer i dalje ima sve ovlasti da saziva sjednice Vlade, potpisuje odluke i predstavlja Vladu, ali ako ne bude htio izvršavati te obaveze, to će činiti njegovi zamjenici da ne bi došlo do blokade i FBiH ostala bez Vlade. Većina naših ministara je odlučila da legalno izmijeni Poslovnik o radu Vlade, čime će biti spriječena bilo kakva njena blokada ako premijer odluči da napusti ili da ne saziva Vladine sjednice.“

Po njegovim riječima, kriza u Federaciji nije produbljena, naprotiv. Dodao je on i kako je stava da aktuelna politička "četvorka" ne može ostati zajedno. Osmanović predviđa otvaranje novog prostora za dogovore i realnija rješenja koja ne želi prejudicirati.

Predsjednik stranke Radom za boljitak Mladen Ivanković-Lijanović također smatra da u FBiH ne postoji nova parlamentarna većina: „Po Ustavu, potrebna je dvotrećinska parlamentarna većina koja će ukazati nepovjerenje Vladi, a ova četvorka to nema.“ Odgovarajući na novinarsko pitanje da Federaciju BiH i većina i manjina u vlasti vode u propast, Mladen Ivanković Lijanović kazao je da i sam dijeli to mišljenje.



Pored navedenih, oglasili su se i članovi HDZ-ova: dopredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara kazao je kako je ta vlada pokazala svu apsurdnost svog postojanja od 17. marta pa do danas, kao i katastrofalne rezultate rada. Dodao je kako kako govori u svoje ime jer se stranačka tijela još nisu sastala, i po njegovu mišljenju ova Vlada nije napravila nikakav značajniji rezultat u rješavanju problema vezano za krizu koja je evidentna, s time što je doprinijela još većem produbljivanju političke krize, a  "kada bismo izbrojili njihove rezultate rada vidjelo bi se da su oni katastrofalni". 

„Evo i načina na koji završava njihov mandat, počevši od međusobnih tužbi, traženja ostavki, smjenjivanja, pa sve do ovakvih udara kao što je promjena Poslovnika, suprotno Zakonu o vladi i Ustavu.“

Komentirajući jučerašnju sjednicu Vlade FBiH, glasnogovorik HDZ-a 1990 Veso Vegar kazao je kako je to pokušaj preuzimanja potpune kontrole dijela nelegalne vlade nad vlasti, proračunskim sredstvima, kao i novcem u javnim poduzećima: "To je nelegalan čin nelegalnog ministra i čovjeka kojemu nikada nije dosta javnog novca."

„Vlada više ne funkcionira ni legalno ni nelegalno ni uspješno ni neuspješno, zapravo mi nemamo nikakvu vladu“, dodao je on.

Nikšić je kazao da on nove sjednice sazivati neće, a najavio je i ocjene ustavnosti jučer usvojenih izmjena na Vladi. U međuvremenu, Ivanković-Lijanović i predstavnici SDA, poručuju da će sjednica biti zakazana i da će Vlada raditi normalno, htio SDP biti dio nje ili ne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije