Federacija kao 'tamni vilajet'

Radiosarajevo.ba
Federacija kao 'tamni vilajet'


Plakati na kojima je prikazana karta BiH u kojoj je Federacija BiH obojena u crno s ćiriličnim natpisom „tamni vilajet“ oblijepljeni su ponovo jutros na pojedinim mjestima u Bijeljini.

Kako javlja agencija Fena, autor ovog provokativnog plakata je „Obraz“, odnosno Otačastveni pokret, ekstremno desničarska (klerofašistička) organizacija u Srbiji, koja je iste plakate postavljala i ranije u Doboju te drugim općinama u RS-u.

Na plakatu su prikazani dijelovi RS-a, Srbije i Crne Gore obojeni u bijelo i na njima se nalazi po jedan mali crveni štit na kome su bijeli krst i četiri ocila, dok je dio teritorije Hrvatske poput FBiH, obojen crnom bojom.

Iz „Obraza“ su saopštili da je „riječ o vidu protesta povodom najave da će Ejup Ganić i Jovan Divjak biti oslobođeni optužnica za zločine nad srpskim narodom upravo 9. januara, kada RS proslavlja 20. rođendan“.

Uz to, iz ove desničarske organizacije su putem stranice na jednoj društvenoj mreži pozvali „svu rodoljubivu srpsku omladinu, kao i sve generacije, u odbranu otadžbine, čije postojanje spore unitaristi iz Sarajeva".

Inače, sredinom prošlog mjeseca je u Ustavnom sudu Srbije održana javna rasprava o prijedlogu za zabranu organizacije „Obraz“, što je inicijativa podnijeta još 2009. godine.

Također, lider pokreta, Mladen Obradović, prošle je godine osuđen na dvije godine zatvora, zbog organizovanja nereda u Beogradu tokom Parade ponosa, 10. oktobra 2010. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije