Feđa Štukan objavio nevjerovatnu priču: 'Tajni iftar'

38
Radiosarajevo.ba
Feđa Štukan objavio nevjerovatnu priču: 'Tajni iftar'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Feđa Štukan

Proslavljeni bh. glumac i pisac Feđa Štukan je danas, 31. marta, na svom Facebook profilu objavio interesantnu priču o 'tajnom iftaru'. 

Objavu Feđe Štukana prenosimo u cijelosti: 

"Nije tajna da vjerske zajednice držim glavnim krivcima za situaciju u kojoj se nalazimo već 30 godina. Potpuno ubijeđen da jedino oni koji su toliko toga učinili da razdvoje narode po vjeri i naciji, jesu i jedini koji ih mogu ponovo spojiti.

Direktor SIPA-e se sastao sa srbijanskim ministrom MUP-a u Beogradu

Direktor SIPA-e se sastao sa srbijanskim ministrom MUP-a u Beogradu

Prije nekih 10ak godina, dobio sam želju da za isti sto pozovem vjerske poglavare da bismo konačno započeli dijalog pomirenja. I pored velikog truda i želje, nisam uspio u naumu, prepriječile su nam se bile neke administrativne zavrzlame, inauguracije i prekomande, ali nikad od te vizije nisam odustao. Možda toj ideji tad jednostavno nije bilo vrijeme.

Nisam odgojen u duhu vjere i to mi je prilično nepoznat teren, uvijek sam bio vođen vlastitim moralnim načelima, od kojih se neka, bar na papiru, često slažu sa vjerskim, ali vrlo često i ne baš, ali to me nikad nije sprečavalo među najboljim prijateljima imam upravo i vjernike, jer sam uvijek smatrao da nas upravo to dijametralno suprotno mišljenje o 'svemu' produbljuje i daje našim razgovorima ljepotu i smisao, naravno ako sa druge strane imate nekoga koji je spreman da sasluša i prihvati različitost bez da svaku moju bezbožničku misao i izjavu shvati kao ličnu uvredu, a za takvu otvorenost potrebni su visok stepen inteleligencije i otvoren um, koji se uglavnom otvara velikom željom za znanjem, za nekom dubljom filozofijom, ne isključivo teološkom, nego i onom opštom, praktičnom, životnom, i želje da na 'ovom' svijetu iza sebe ostaviš samo dobre stvari.

Tajni iftar Nije tajna da vjerske zajednice držim glavnim krivcima za situaciju u kojoj se nalazimo već 30 godina....

Posted by Fedja Stukan on Sunday, March 31, 2024

Neki dan sam pozvan u tekiju na iftar. Ali ne na običan, nego na prvi zvanični međureligijski iftar. Broj mjesta je ograničen i morao sam nekoliko puta potvrditi dolazak, jer im je očigledno bilo jako stalo da se pojavim. Ali i meni je bilo stalo, jako, najiskrenije ne bih propustio priliku za takvo druženje ni za šta.

Upravo onako kako sam zamišljao ostvarenje vlastite ideje prije desetak godina, sjesti za isti sto s ljudima koji imaju moć da okrenu situaciju u korist svih ljudi u zemlji, ne samo za 'svoje' jer je odavno jasno da nam svima mora biti dobro da bi i 'svoji' živjeli u miru i sreći. To je, bez imalo dvojbe, sigurno jedini ispravan i jedini mogući način. Vjerovatno je toj ideji vrijeme došlo upravo sad, a ideju čije je vrijeme došlo, ništa ne može zaustaviti. Tako kažu.

Običan ljudski razgovor uz večeru. Iako bez priča o velikim stvarima, velika stvar je ipak napravljena. Možda dajem tome previše značaja iz prevelike želje za promjenom ove naše crne paradigme, i pomalo se osjećam kao da sam prisutan onom prvom razgovoru prijatelja koji planiraju početi posao u nečijoj garaži pa će se kasnije ispostaviti da će te ideje da promijene svijet - ovo je moguće jedan takav početak, iz garaže. Iz tekije, tačnije.

Imena prisutnih nisu baš ona za koja niko nikad nije čuo: Fra Ivo Marković, profesor Franjevačke bogoslovije Bosne Srebrene, Fra Mile Babić, profesor Franjevačke bogoslovije Bosne Srebrene, Fra Marinko Pejič, Dr. Mato Zovkić, prof. Zilka Spahić-Šiljak, Ana i Igor Kožemjakin iz jevrejske zajednice, Danijela Đurić savjetnica za Pravoslavlje, Vesna Šmital urednica međureligijskog programa, te mirovne aktivistice i aktivisti, Adnan Hasanbegović, Ernada Abdibegović, Najra Jusufović, Davorka Turk, Lucija i Alen Kristić, Uma Bećirović, Adna Hasanbegović, Haris Mrehić, Amra Pandžo...

Mi smo krenuli u tom pravcu, pa ko želi s nama, bujrum! Ima mjesta! Ako ne pokrenemo dijalog, znamo tačno gdje idemo, a mi svi, za ovom iftarskom sofrom, znamo da to ne možemo dozvoliti."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (38)

/ Povezano

/ Najnovije