FBiH dobija tim za borbu protiv korupcije u državnim organima

Radiosarajevo.ba
FBiH dobija tim za borbu protiv korupcije u državnim organima

Sagledavanje stanja sigurnosti u proteklom periodu, te zajednička pitanja iz domena funkcionisanja i djelovanja policije u Federaciji BiH bila su tema redovnog sastanka Koordinacije direktora Federalne uprave policije i policijskih komesara kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova.

"Suglasni smo da policijski organi Federacije BiH poduzmu niz mjera na zauzimanju jednog oštrijeg kursa u praktičnom djelovanju policijskih snaga u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije. Akcenat je stavljen na korupciju koja je zastupljena u policijskim i organima pravosuđa u FBiH", izjavio je na pres konferenciji direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač.

Dodao je da je jutros izdao nalog za formiranje Tima za borbu protiv korupcije u vezi s organiziranim kriminalom u državnim organima.

"Organiziranog kriminala nema bez korupcije javnog sektora, državnih organa, tamo je korupcija. Organizirani kriminal je okrenut prema finansijskom kriminalu, gospodarskim subjektima. Kriminalac ne može odraditi određene stvari bez saznanja da li se neko bavi kriminalom u istražnom smislu", dodao je Lukač.

Da bi ovaj dio borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije bio uspješan, policijske snage se moraju uhvatiti u otvorenu borbu s korupcijom u državnim organima, istaknuto je na konferenciji.

"Kada budemo stavili pod kontrolu ovaj segment kriminala u državnim organima, javnim ustanovima, onda ćemo mi biti u situaciji da kažemo da se možemo uspješno nositi s organiziranim kriminalom", naglasio je Lukač.

Na sastanku je bilo govora i o trenutom stanju sigurnosti na području Federacije BiH. 

Broj ukupnih krivičnih djela za prvih šest mjeseci 2013. je oko 12.500, a na godišnjem nivou taj broj iznosi oko 20.000. 

"Treba promatrati brojku krivičnih djela u kontekstu stanja u društvu, prije svega socijalnog i ekonomskog stanja, a koje nije sjajno u Federaciji BiH. Stanje javnog reda i mira je zadovoljavajuće i svi parametri govore da imamo stanje pod kontrolom sa sigurnosnog stajališta", istaknuo je direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije