FBiH: Da li će biti dodatno oporezovane plaće iznad 600 KM

J. M.
FBiH: Da li će biti dodatno oporezovane plaće iznad 600 KM
/ Foto: PP
U bh. javnosti ovih dana pojavila se informacija da postoji ideja o promjeni oporezivanja ličnih dohodaka u Federaciji BiH.

Navodno bi se poslodavci koji isplaćuju plaće niže od 600 maraka oslobodili dijela oporezivanja dohotka od pet procenata.

S druge strane, oni koji radnicima isplaćuju više od 600 KM bili bi "nagrađeni" dvostruko višim porezom na plaće – 10 posto.

Pošto iz Vlade FBiH nema nikakvih informacija o ovoj inicijativi obratili smo se Udruženju poslodavaca FBiH (UPFBiH). Ova organizacija je socijalno-ekonomski partner Vlade FBiH i, barem na papiru, učestvuje u planiranju i donošenju odluka bitnih za radno zakonodavstvo i poresku politiku.

"Vlada FBiH nije predočila izmjene Zakona, te shodno tome ne želimo komentarisati spekulacije pojedinih medija, bez uvida u radni tekst Zakona", rekla je za Radiosarajevo.ba Vedrana Živković, zadužena za odnose s javnošću UPFBiH.

Ova inicijativa, čak i ako se radi o spekulaciji, ne predstavlja iznenađenje, s obzirom na posljednje mjere Vlade FBiH kojima su dodatno opterećeni radnici i poslodavci.

"Vlada FBiH se Reformskom agendom obavezala na rasterećenje privrede, međutim, predložene izmjene Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak idu ka dodatnom opterećenju poslodavaca, odnosno privrede. Udruženje poslodavaca FBiH je ukazalo na 15 zakona i odluka kojima se uvode nova opterećenja za poslodavce, među kojima je Zakon o porezu na dobit kojim se ukidaju podsticaji za izvoznike i smanjuje podsticaj za investiranje sa 100 na 50 posto. Zatim, izmjene Zakona o akcizama, Zakon o finansijskom poslovanju, odluka Vlade FBIH o smanjenju poticaja poslodavcima za zapošljavanje za 50 posto. Sve su to akti koje je Vlada FBiH u samo nekoliko posljednjih mjeseci usvojila ili se nalaze u proceduri usvajanja, a koji direktno ugrožavaju poslovanje i imaju negativne efekte na ekonomski rast", kažu u Udruženju poslodavaca.

Ono što su bh. radnici i njihovi poslodavci osjetili u posljednja tri mjeseca je oporezivanje toplog obroka iznad 8,5 KM, te dodatni troškovi za isplatu regresa višeg od 400 KM.

"Pojedini poslodavci su teret u potpunosti podnijeli samostalno, pojedini ga podijelili s radnicima, a u pojedinim slučajevima teret podnose radnici kojima je oporezivi dio toplog obroka ili potpuno ukinut ili im je obračunati porez oduzet od ukupne neto plaće. Poreske reforme moraju ići u pravcu rasterećenja privrede, kako je definisano Reformskom agendom, a ne novim nametima. Rasterećenjem privrede kroz smanjenje cijene rada povećat će se konkurentnost kompanije, povećati zapošljavanje uz istovremeno smanjenje sive ekonomije", poruka je Udruženja poslodavaca FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije