Fatmir Alispahić o držanju Abu Hamze u zatvoru

Radiosarajevo.ba
Fatmir Alispahić o držanju Abu Hamze u zatvoru

Povodom Dana državnosti BiH, 37  nevladinih organizacija danas je učestvovalo na Narodnoj govornici o Abu Hamzi u Sarajevu s ciljem ukazivanja da su državnost i pravni poredak BiH ugroženi.

"Razlog takvog stanja je što u državi postoji totalitarni model, po kome se neko može držati u zatvoru bez pravnog osnova", kazao je u izjavi za Fenu jedan od uvodničara, publicist  Fatmir Alispahić.

Zato su danas predstavnici nevladinih organizacija, kako ističe, digli svoj glas protiv protupravnog petogodišnjeg zatočeništva "čovjeka koji se nije ogriješio o zakon i za kojeg je Evropski sud za ljudska prava donio odluku da je nezakonito njegovo pritvaranje".

"Uprkos tome, Abu Hamza se i dalje drži u zatvoru. Ovaj slučaj aktuelan je u momentu kada Sud BiH pušta na slobodu najgore ratne zločince", kaže Alispahić.

Održavanjem Narodne govornice o Abu Hamzi, kako je dodao,  "želi se poručiti kako će se borba za jednakost svih ljudi, bez obzira na naciju, vjeru...u državi nastaviti dokle god se ne izborimo za pravnu državu u kojoj neće biti mogući takvi nonsensi, da nevini ljudi bez podignute optužnice budu u zatvoru".

"Nezamislivo je da se Hamza preventivno drži u zatvoru, jer bi možda, prije svega, trebalo zatvoriti one koji su ga prevetivno zatvorili. Na taj način se ugrožava Ustav BiH, koji garantira jednakost, odnosno da se osoba ne može držati u zatvoru bez pravnog osnova", kazao je Fatmir Alispahić na Narodnoj govornici o Abu Hamzi u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije