Fajon: Zbog prerane predizborne kampanje BiH gubi dragocjeno vrijeme

Anadolija
Fajon: Zbog prerane predizborne kampanje BiH gubi dragocjeno vrijeme
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Tanja Fajon, članica Evropskog parlamenta iz Slovenije
Tanja Fajon, članica Evropskog parlamenta iz Slovenije, danas boravi u posjeti Parlamentu Federacije BiH, a tim povodom je u Predstavničkom domu održana i tematska sjednica “Izazovi i perspektive Federacije BiH u evropskim integracijama“.

Uoči tematske sjednice, Fajon se u društvu Lars-Gunnara Wigermarka, šefa Delegacije EU u BiH, sastala sa čelnim ljudima Federacije BiH, nakon čega je istakla da je BiH prebrzo ušla u predizbornu kampanju zbog čega je izgubila dragocjeno vrijeme na evropskom putu.

“Imali smo iskren razgovor i hvala domaćinima što su me upoznali sa ambijentom i situacijom u Parlamentu i u BiH. Baš danas ministri vanjskih poslova EU raspravljaju o proširenju na Zapadni Balkan i BiH. Razgovarali smo o tome da je postignut određeni napredak u reformskoj agendi, ali još uvijek mogu da kažem da je BiH prebrzo ušla u predizbornu kampanju zbog čega je izgubila određeno dragocjeno vrijeme. Nadam se da će do izbora BiH raditi dalje, a ne gubiti vrijeme, kada je u pitanju Upitnik Evropske komisije, ali i neki važni zakoni. Bez kompromisa, saradnje i dijaloga teško je ići dalje. Uvjerena sam da je za BiH jedino rješenje Evropska unija. BiH nam je potrebna i nadam se da će se taj dijalog vlasti sa Evropskom komisijom nastaviti ubrzanim tempom i možda sa više motivacije“, kazala je Fajon.

Dodale je da će poruke koje je danas čula ponijeti u Brisel, gdje će se nastaviti zalagati za proširenje na BiH.

“Znate da je ove godine bilo nekoliko pozitivnih momenata i na evropskoj agendi, od strategije do samita u Sofiji, i nadam se da će biti napretka u BiH na putu ka Evropskoj uniji“, naglasila je Fajon.

Edin Mušić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, rekao je da mu je veliko zadovoljstvo što su imali odličan sastanak sa Fajon, koja je istinski prijatelj BiH, što je do sada mnogo puta pokazala.

“Fajon nam je prenijela trenutne namjere EU, posebno koje se tiču Makedonije i Albanije i dodatnog seta pitanja koja su upućena BiH. Ambasadora Wigermarka i gospođu Fajon smo upoznali o presjeku stanja u Federaciji BiH, stepenu provedbe Reformske agende i onome što eventualno još nismo uspjeli završiti. Kada se sve analizira, taj zastoj koji je duže vrijeme u prethodnom mandatu bio prisutan, u ovom mandatnom periodu je pod britansko-njemačkom inicijativom pretvoren u Reformsku agendu“, rekao je Mušić.

Naglasio je da put BiH ka EU ne može biti dobar bez dogovora i kompromisa, realnih i razumnih, koji se moraju postići na unutrašnjem planu.

Lidija Bradara, predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH, istakla je da se BiH nalazi u ključnom trenutku, u vrijeme predizborne kampanje, kada se sve situacije koriste za dnevno-političke svrhe.

“Ono što je važno je da smo pokazali i napredak koji smo napravili i sve što smo uradili u protekle tri i po godine na našem evropskom putu. Mislim da je to značajno, pogotovo jer je BiH složena država. Ukazali smo i na probleme na koje smo u tom periodu nailazili. Fajon i Wigemark su pokazali razumijevanje i dobro poznavanje prilika u BiH. Nadam se da ćemo nakon izbora, ali i ovo vrijeme do izbora, iskoristiti da se vratimo u zakonodovane i klupe i okvire u kojima BiH jedino može djelovati, a to je da bez razgovora, dogovora, kompromisa i relaksiranih odnosa ne postoji budućnost BiH“, zaključila je Bradara.

Predstavnici Evropske unije izrazili su žaljene što današnjoj tematskoj sjednici neće prisustvovati parlamentarci iz Kluba HDZ-a, dodavši da kada se razgovara o evropskom putu BiH treba pričati sa svima zajedno.

Njihovu odluku pojasnio je Mladen Bošković, dopredsjedavajući Predstavničkog doma, rekavši da se ne radi o tome da Hrvati nisu opredijeljeni za EU i NATO-a, nego da je to poruka protiv preglasavanja Hrvata na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma kada je donesen Zakon o izbornim jedinicama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije