Radončić otkrio razloge zbog kojih podnosi ostavku: Ovo nije predizborni potez

N. Ka.
Radončić otkrio razloge zbog kojih podnosi ostavku: Ovo nije predizborni potez
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Fahrudin Radončić

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić planira podnijeti ostavku na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH.

Uoči sjednice, a nakon što se informacija pojavila u javnosti, Radončić, inače prvi čovjek Saveza za bolju budućnost (SBB), održao je press konferenciju.

Radončić je kazao je da su svi već vjerovatno čuli da će on danas podnijeti ostavku.

"Razlozi su potpuno principijelne prirode, nema nikakvih mervoza. Zahvaljujem se SDA što je omogućila meni i SBB-u da budemo dio Vijeća ministara.

Dakle, imamo problem s migrantima iz Pakistana. Imali smo situaciju da su član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković primili ambaadora Pakistana i ogradili se od mene. Još tada smo nekim ljudima najavili da ćemo se povući iz Vijeća, ali da ćemo čekati da se dobije zamjenik predsjedavajućeg", rekao je Radončić.

Također, nastavio je on objašnjavati, trojica postupajućih tužilaca u aferi Respiratori su Bošnjaci: "Ne vidim tu ništa sporno i protiv Bošnjaka. Stavljati metu na leđa policajcima, tužiocima i da jedan ministar sigurnosti to vuče, ja ne mogu. Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je talac odnosa SDA i HDZ. Ponekad jednostavno treba izaći iz priče gdje se jednostavno ne osjećate dobro. Ministarstvo sigurnosti BiH je odradilo odličan posao za vrijeme pandemije, možda najtežoj situaciji od rata pa na ovamo. Mislim da su to građani i prepoznali."

On je istaknuo da je i ranije rekao [Bakiru] Izetbegoviću, šefu SDA, i svoju odluku, a onda i za vikend.

"Nakon sjednice Vijeća ministara BiH ja ću da podnesem neopozivu ostavku. Što se tiče federalnog nivoa vlasti, mi smo u tehničkom mandatu. Ne znam do kada će to trajati, što se tiče vlada u Tuzli i Sarajevu, one su do sada stabilne", kazao je Radončić.

Poručio je da ovo nije predizborni potez: "Ovo je potez koji ne treba dramatizirati jer ako imate stratešku razliku sa partnerima potpuno je legitimno da izađete i toga, ali uvijek ću se truditi da izađem u susret svojim prijateljma iz SDA."

Mišljenja je da izbora u Mostaru mora da bude, te smatra da bi trebalo da se napravi jedna koalicija iz Bošnjačkog bloka, kao što je u Srebrenici.

Poručio je da je nedopuativo da novac stoji na računu a da jenprivreda u kolapsu, te je dodao da ima informacije da će se danas odblokirati sredstva MMF-a i istaknuo je da očekuje da će se danas imenovati i direktor SIPA-E

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije