Fadil Novalić: Proveli smo ključne reforme, već smo ostvarili rezultate

Radiosarajevo.ba
Fadil Novalić: Proveli smo ključne reforme, već smo ostvarili rezultate
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / S konferencije za medije Vlade FBiH

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine utvrdila je današnjoj sjednici u Sarajevu, Nacrt zakona o reprezentativnosti sindikata i udruženja poslodavaca koji uređuje kriterije i postupak utvrđivanja reprezentativnosti sindikata i udruženja poslodavaca, njihova ovlaštenja.

Ovaj nacrt zakona upućen je u Parlament FBiH po redovnoj proceduri.

"Rekli smo da ćemo donijeti poseban zakon o reprezentativnosti. Svjedoci smo da je to vruća tema, posebno ovih dana. Ovo je definitivno put ka zatvaranju ovog procesa", rekao je premijer Fadil Novalić na konferenciji za novinare nakon sjednice.

On je dodao da ovo zakonsko rješenje znači završetak procesa zacrtanog u Zakonu o radu FBiH te da su time završene ključne reformske aktivnosti.

"One već daju rezultate", poručio je Novalić.

Ovim zakonom propisani su opći uslovi za reprezentativnost sindikata i udruženja poslodavaca, kao i posebni uslovi u pogledu procenta zaposlenih za utvrđivanje reprezentativnosti za područje i oblast djelatnosti, područje kantona, te za teritoriju FBiH.

Zakon, također, garantuje pravo na slobodno udruživanje i orgnaizovanje sindikata i udruženja poslodavaca koji nisu reprezentativni.

Donošenje ovog zakona predstavlja dio reforme radnog zakonodavstva s ciljem unapređenja prava na slobodno organizovanje i udruživanje u sindikate i udruženje poslodavaca, slobodu osnivanja i udruživanja u saveze i udruženja višeg nivoa, a u vezi sa pravom na kolektivno pregovaranje u skladu sa praksom u okruženju i Europskoj uniji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije