Evropsko partnerstvo između BiH i Hrvatske do kraja jula

Fena
Evropsko partnerstvo između BiH i Hrvatske do kraja jula
EPA / Igor Crnadak
Ministri vanjskih poslova BiH i Hrvatske Igor Crnadak i Miro Kovač izjavili su danas u Banjoj Luci da očekuju skoro potpisivanje ugovora o evropskom partnerstvu.

Kovač je izrazio snažnu podršku Hrvatske evropskom putu BiH, a kako je naveo, određene bilateralne probleme rješavat će dijalogom, na konstruktivan način.

Otkako predvodi hrvatsku diplomatiju ovo mu je, kaže, četvrti posjet BiH, što govori koliko je Hrvatskoj stalo do saradnje s BiH, kao najvažnijim susjedom.

Istakao je da njegova zemlja želi da sva tri konstitutivna naroda u BiH budu zadovoljna te da urede svoju zemlju na način koji tome doprinosi.

Kovač je uvjeren da će u hrvatskom Saboru danas biti izglasano nepovjerenje premijeru Tihomiru Oreškoviću te biti formirana nova većina u Saboru i zatim nova Vlada Hrvatske, koja će nastaviti saradnju s BiH da bi što prije krenula u EU.

Ministar Kovač danas će u Banjoj Luci razgovarati s biskupom banjalučkim Franjom Komaricom, a posjetit će i Katolički školski centar.

Šef bh. diplomatije je rekao da je blizu procedura ratifikacije ugovora o evropskom partnerstvu BiH i Hrvatske i očekuje da do kraja jula, na bilateralnom sastanku u Zagrebu, taj ugovor bude potpisan, čime će se stvoriti formalni okvir iskazane podrške Hrvatske evropskom putu BiH.   

Na bilateralnom sastanku u Banjoj Luci, u okviru konferencije ministara vanjskih poslova zemalja članica CEI-a, Crnadak i Kovač su dogovorili da se održi zajednička sjednica vlada BiH i Hrvatske, ali još nije moguće precizirati njen termin.

Dvije zemlje će, kaže, nastaviti da rješavaju razgovorom sva aktuelna pitanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije