Evropski zakoni da! Vijeće ministara ne!

Radiosarajevo.ba
Evropski zakoni da! Vijeće ministara ne!

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović siguran je da će sutrašnji susret lidera stranka koje čine kolegijume oba doma Parlamentarne skupštine biti kvalitetan sastanak koji daje šansu za dogovor o svim zakonima koji su preduslov evroatlantskog paketa za BiH.

"Ukoliko bi sutra u Sarajevu dogovorili zakone koji `leže` već tri godine, bila bi to velika promjena koja daje šansu i nudi poruku da ovih šest stranaka, koje su dobile najviše glasova među tri naroda, da preuzimaju odgovornost i povedu BiH ka evropskom putu", izjavio je Čović novinarima u pauzi zasjedanja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

On je istakao da je optimista i da mu se čini da, kad je riječ o pomenutim zakonima, ili bar o retorici, nema velikih razlika i da to sutra može da bude potpisano.

"Kad pričamo između sebe sve je u redu, ali kada sve stavimo na papir vidjećemo da li nekome nešto smeta", naglasio je Čović i napomenuo da je sve to bilo i u Prudskom paketu koji su potpisali lideri Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik, Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić i on.

 Čović je podsjetio da je ovo, nakon prošlogodišnjih izbora, drugi put da se sastaju lideri šest vodećih stranaka. "To je za mene ključna promjena, jer punih 11 mjeseci nismo sjeli zajedno", istakao je on.

Kada je riječ o formiranju Savjeta ministara BiH, Čović smatra da su ostale značajne razlike, te da se trebaju dogovoriti da li unutar šest stranaka postoje kapaciteti da se prevladaju razlike i uspostavi novi savjet ministara.

"Ako bi do trećeg sastanka, koji bi trebalo da bude održan u Banjaluci, došli do nečega što bi nas približilo, a to su ovi zakoni, onda bi mogli dogovoriti i sastav Savjeta ministara", smatra Čović.

  Što se tiče HDZ-a, kaže njen lider, preduslov za to je bio da budu formirane vlade u Mostaru i centralnoj BiH.

 "Sa /Zlatkom/ Lagumdžijom sam dogovorio sve detalje da vlast u centralnoj Bosni bude formirana, a vidjećemo da li će to biti i realizovano", istakao je Čović.

 Naveo je da je Lagumdžiji sugerisao da na sutrašnjem sastanku u Sarajevu stvori klimu kakva je bila i na sastanku u Mostaru.

"Bez ovakvih sastanaka dogovora nema. Ako se tu ne dogovorimo uzaludno je sa nekim rješenjima dolaziti u Parlamentarnu skupštinu, jer je jasno da će poslanici glasati kako je dogovoreno u njihovim strankama", pojasnio je Čović  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije