Evropski sud za ljudska prava: BiH diskriminirala Svetozara Pudarića

1
Radiosarajevo.ba
Evropski sud za ljudska prava: BiH diskriminirala Svetozara Pudarića

Evropski sud za ljudska prava je danas, u predmetu Pudarić protiv BiH, donio je presudu kojom je utvrdio da je Bosna i Hercegovina diskriminisala Svetozara Pudarića u vezi sa pravom na kandidaturu za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda s teritorije FBiH.

“Presuda Pudarić protiv BiH ukazuje da odredba člana 5 Ustava BiH ne zadovoljava standarde zabranjene diskriminacije iz člana 1. Dopunskog protokola broj 1 uz Evropsku konvenciju jer ne garantuje političku ravnopravnost njenih građana”, saopćio je advokat Nedim Ademović.

Poslije presuda kao što su Sejdić i Finci, Zornić, Šlaku, ovo je još jedna presuda Evropskog suda za ljudska prava koja je potvrdila da je Ustav BiH diskriminatoran za mnoge građane BiH, jer im uskraćuje prava političke participacije u javnoj vlasti samo i isključivo zbog njihove etničke (ne)pripadnosti, navodi se u saopćenju.

Podsjetimo, Pudarić je umro u martu ove godine, nakon bolesti. 

Bio je dugogodišnji član Socijaldemokratske partije. 

Tokom 1991. i 1992. je bio odbornik u Skupštini Grada Sarajeva, a potom član Ratnog predsjedništva glavnog grada BiH.

Na općim izborima 2002. godine izabran je za zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo te je delegiran u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

Mandat u Skupštini Kantona Sarajevo osvojio je i 2006. godine, te je ponovo delegiran u Dom naroda FBiH.

Na općim izborima 2010. je izabran za zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, a u martu 2011. Parlament FBiH ga je izbabrao za potpredsjednika Federacije BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije