Evropski pokret u Bosni i Hercegovini obilježio 18 godina uspješnog djelovanja

2
Fena
Evropski pokret u Bosni i Hercegovini obilježio 18 godina uspješnog djelovanja
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Simbolično dodijeljeno 18 ordena

Evropski pokret u Bosni i Hercegovini danas je u Sarajevu uz prigodnu svečanost obilježio 18 godina uspješnog djelovanja.

Tim povodom, odganizirana su dva događaja. U prvom dijelu obilježavanja punoljetnosti Evropskog pokreta BiH organizirana je panel diskusija pod nazivom "Kandiodatski status BiH - kako dalje do punopravnog članstva u EU".

Panelisti su bili Duško Vejinović, Mario Karamatić, Zlatan Klokić, Hoda Dedić, Berina Bajrović, Zdravko Marinković i Darko Matijašević.

Svečanosti | Ambasador Italije Marco Di Ruzza obilježio Nacionalni dan Made in Italy u Sarajevu

Svečanosti | Ambasador Italije Marco Di Ruzza obilježio Nacionalni dan Made in Italy u Sarajevu

U drugom dijelu svečanosti Evropski pokret u BiH je u Parlamentarnoj skupštini BiH simbolično dodijelio 18 "Ordena naroda građanki i građana BiH", a priznanja su uručena, kako je naglašeno, vrijednim i zaslužnim osobama iz lokalnih zajednica, predstavnicima privrednih i turističkih društava, akademske zajednice, sportskih i kulturnih društva, te predstavnicima nevladinih i humanitarnih organizacija, EU integracija i institucija, koji su na bilo koji način djelovali i unaprijedili društvene odnose u svojim regijama, u BiH i inostranstvu.

Predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo kazao je da je ova organizacija 2010. godine prvi put uručila odrene, a da su prvi noslici bili Valentin Inzko i Taja Fajon.

"Do danas, nakon punih 13 godina, dodjeljujemo odrene širom ne samo BiH i zapadnog Balkana, već i drugih kontinentata. Dodjelu ordena organizujemo zato što je BiH jedina država u Evropi, a možda i svijetu, koja nema uređen i funkcionalan zakon o "Ordenu države”. Evropski pokret u BiH, kao društveno odgovorna organizacija svih naroda, građanki i građana BiH, prezueo je građansku ulogu da se nagrade vrijedni ljudi koji su na bilo koji način promovirali bolju i uređeniju BiH, domovinu svih nas - kazao je Praštalo.

Dodao je da je do sada dodijeljeno između 150 i 180 ordena uspješnim osobama iz BiH, regije te država EU, SAD i Azije.

Generalni sekretar EP u BiH Haris Plakalo naglasio je "da su nositelji ovog priznanja regionalni predsjednici ali i diplomate, kolektivi, organizacije te svi pojedinici koji su doprinijeli na putu BiH ka evropskim integracijama”.

Ovogodišnji laureati Evropskog pokreta u BiH za ovaj ciklus su (prema kategorijama):

Zdravko Marinković (VTK BiH), Enes Kahrimanović (Austronet, Kozarac), Edin Miljković (Regeneracija, Velika Kladuša), Zlatko Berbić (Radio Kameleon, Tuzla), Hotelska grupacija Europe, prof. dr Duško Vejnović (Banja Luka), prof. dr Vaso Bojanić (Banja Luka), Zlatan Klokić (EU integracije RS), BHRT, Grad Gračanica (Javni servis BHRT), Ženski rukometni klub Krivaja, Zavidovići, Muški rukometni klub Krivaja Zavidovići, Dino Čolić (humanista), Gorska služba spasavanja FBiH, UG Pomozi.ba i Dobrotvorno humanitarno društvo DHD.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije