Evropski ministri u ponedjeljak o BiH

Radiosarajevo.ba
Evropski ministri u ponedjeljak o BiH
(Ilustracija: Anel Ferić)

Evropska unija će na sastanku ministara vanjskih poslova u ponedjeljak, 25. januara, specijalno razgovarati o BiH - rekla je Christina Gallach, portparol španskog predsjedništva.

Dio sastanka biće posvećen misiji "Altea" u BiH - javlja dopisnik Srne iz Brisela.

Vijeće ministara EU usvojit će zaključke o budućoj ulozi i ciljevima EUFOR-ove "Altea" operacije, oslanjajući se na to da je misija postigla veliki napredak u ispunjavanju ciljeva svog mandata i da je provodila odgovarajuće vojne i stabilizacione ciljeve koje nalaže Dejtonski mirovni proces.

Spremanje pred sjednicu PIC-a

Ali, dio razgovora o BiH osim ovog zvaničnog dijela biće nastavljen i tokom ručka. Takvi razgovori su neformalni u smislu da se nakon toga ne izdaju zaključci, ali nisu manje važni od zvaničnih. O BiH će razgovarati predstavnici španskog predstavništva i tim šefa diplomatije EU Catherine Ashton.

Ovo će biti veliki evropski razgovor uoči sastanka Vijeća za provođenje mira u BiH u februaru i razmjena mišljenja i stavova zemalja članica i Catherin Ashton. Tema razgovora biće kratkoročna i dugoročna perspektiva u BiH, s akcentom na kontekst izborne godine u BiH - najavio je evropski diplomatski izvor.

Svakako će biti izražena zabrinutost zbog nedostatka reformi i poručeno svim stranama da se odluke visokog predstavnika prihvataju, a ne osporavaju - najavio je nezvanično novinarima evropski diplomatski izvor, prenosi Srna.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije