Evropska unija najavljuje novu strategiju za BiH

Radiosarajevo.ba
Evropska unija najavljuje novu strategiju za BiH


Evropska unija je, sudeći po posljednjim potezima njenih zvaničnika, odlučila ozbiljnije djelovati u Bosni i Hercegovini. Nakon što je visoka predstavnica za sigurnost i vanjsku politiku, Catherine Ashton, najavila i mogućnost sankcija za bh. političare, najavljeno je i usvajanje strategije djelovanja u BiH na nivou evropskih ministara vanjskih poslova.

Šefovi diplomatija zemalja članica Evropske unije na sastanku u ponedjeljak, 21. marta, u Briselu trebalo bi da usvoje strategiju za BiH, piše internet portal European Voice.

Unija nastoji da ojača funkciju svog specijalnog predstavnika u BiH (EUSR) u sklopu priprema za postepeno gašenje Ureda visokog predstavnika, a Valentin Inzko trenutno obavlja obje funkcije.

U sklopu tog plana EUSR će postati i šef Delegacije EU u Sarajevu, koja je zadužena za upravljanje finansijskom pomoći BiH.

Početkom sedmice šef evropske diplomatije Catherine Ashton i evropski komesar za proširenje Štefan Fuele izrazili su "duboku zabrinutost" zbog situacije u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije